Culturi de porumb distruse de mistreţi la Bărbăteşti

Seceta din ultima vreme i-a făcut pe mistreţi să coboare de pe dealuri în căutarea unor surse de apă şi hrană. Aceştia au făcut prăpăd în culturile de porumb pe care le-au întâlnit în calea lor. La Bărbăteşti, spre exemplu, circa două hectare de terenuri cultivate cu porumb au fost distruse de porcii mistreţi, iar localnicii au cerut ajutor la primărie.

Mai mulţi localnici din satul Socu, comuna Bărbăteşti, au sesizat primăria că porcii mistreţi le-au distrus culturile de porumb. Din cauza secetei, mistreţii au coborât la Gilort şi au distrus circa 2 hectare de porumb în zonă. Autorităţile au declarat că vor cere despăgubiri pentru culturile de porumb compromise. Fiind pentru prima dată în ultimii ani când se confruntă cu o asemenea problemă, autorităţile spun că nici nu ştiu cui să se adreseze în acest sens, dar că vor înştiinţa toate instituţiile abilitate despre aceste probleme. "M-au sesizat cetăţenii că le-au distrus culturile. Verbal mi-au comunicat vreo 10 cetăţeni, dar în scris doar patru. Ultima femeie care a venit a spus că vreo 5000 de metri pătraţi i-au distrus. A zis că nu a mai rămas niciun porumb în picioare. Mistreţii au coborât de pe deal şi au afectat terenurile cultivate din satul Socu, lângă Gilort, spre Jupâneşti. Am anunţat Asociaţia Vânătorilor şi aşteptăm să se ia o decizie. Cred că dumnealor se ocupă de animalele sălbatice, ar fi bine dacă ar putea să îi despăgubească într-un fel sau altul. Vom anunţa şi Direcţia Agricolă", a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Cei de la Direcţia Agricolă Gorj spun că nu au fost anunţaţi de către autorităţile din Bărbăteşti, dar le sugerează să se adreseze celor de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Rm. Valcea. Directorul Dan Tănăescu a spus că nu poate garanta că cetăţenii vor fi despăgubiţi. "La Bărbăteşti porumbul s-a dezvoltat bine, chiar dacă a fost secetă. Noi nu am fost anunţaţi de problemele acestea, dar cred că ar trebui să se adreseze celor de la ITRSV Vâlcea. Am avut o situaţie anul trecut, culturi mâncate de căprioare, undeva lângă pădure, lângă Alimpeşti. A fost comisia, a constatat. Am întrebat acum persoana respectivă dacă a fost despăgubită şi mi-a spus că nu a primit nimic. Oricum, o comisie trebuie să evalueze pagubele. Nu ştiu dacă primesc ceva localnicii de la Bărbăteşti, că nu depinde de noi", a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: