Cum vor putea promova echipele din Liga 4

Sistemul competiţional din Liga 3 a suferit modificări din cauza neprogramării jocurilor din ligile judeţene din ţară. Astfel, echipele clasate pe locurile 9 și 10 din cele 10 serii de Liga 3, precum și echipa de pe locul 8 cel mai slab clasată vor disputa jocuri de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga a 3-a cu echipele câștigătoare ale jocurilor de baraj între câștigătoarele Ligii a 4-a din judeţe. Cum Liga 4 nu s-a prea desfăşurat anul acesta, mai mult ca sigur că echipele din Liga 3 nu îşi fac griji pentru retrogradare şi nici cele din Liga 4 nu au prea mari speranţe de promovare.

Problema apare însă la Liga 4 din cele mai multe judeţe, pentru că nu s-au disputat meciuri şi nu există campioane. Conform noilor reguli Asociaţiile judeţene de fotbal și AMFB, sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, până la data de 8 mai 2021, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj iar acestea  vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru, pe data de 12.05.2021. În datele de 16 şi 23.05.2021, în dublă manșă, vor avea loc meciurile de baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 3, între echipele calificate din turul preliminar şi echipele care vor ocupa locurile retrogradabile la finalul sezonului normal al competiţiei Liga 3, sezonul 2020-2021.

Dreptul de participare al echipelor din Liga a 4-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv, criterii pe care e greu, dacă nu imposibil, să le respecte echipele de Liga 4.

Ținând cont de faptul că AJF-urile au la dispoziție doar o lună pentru organizarea și desfășurarea campionatelor, este mai mult ca sigur că nu toate forurile județene vor putea da drumul competițiilor și, implicit, la turul preliminar vor fi prezente cu mult mai puțin de 42 de reprezentante ale Ligii a 4-a. De fapt, la cum se prezintă situaţia în această perioadă, e chiar greu de crezut că vor fi multe AJF-uri care să poată desfăşura competiţii chiar şi aşa, cu un număr redus de echipe, în pandemie, cu restricţii şi localităţi carantinate şi în perioada sărbătorilor pascale. În plus, chiar dacă se desfăşoară competiţiile, ce şanse ar mai avea echipele care nu joacă de mai bine de un an în faţa celor din Liga 3, chiar şi de pe ultimele locuri, care au o competiţie în derulare, au loturi de jucători la dispoziţie şi susţinere financiară mai consistentă faţă de o echipă de judeţ.

Vizualizări: 667

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: