CURAJ: A mers la bac, deşi nu poate ţine stiloul în mână

A rezolvat mare parte din subiectele care i-au picat ieri la bacalaureat, dar nu a scris nimic pe foaia de hârtie și, totuși, are rezolvările așternute pe hârtie, asta pentru că autoritățile au înțeles nevoile speciale pe care le are un absolvent de liceu de la Novaci pentru a susține examenele respective. Este vorba despre un tânăr care a fost nevoit să dicteze răspunsurile unui profesor care, apoi, să le scrie în locul său pe hârtie, la nivel de județ existând și alte cazuri de elevi cu nevoi speciale, pentru care Inspectoratul Școlar a trebuit să ia măsuri deosebite, care să le permită accesul în săli și examinarea lor.

Nicolae Simionescu sau Nick, așa cum îi spun toți cunoscuții, a susținut ieri proba la istorie la Colegiul Național Tudor Arghezi din Târgu Cărbunești, materia aleasă fiind și cea pe care tatăl său o predă ca profesor la școala din Polovragi. La cei 18 ani ai săi Nick se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, iar de scris nici nu poate fi vorba, deși rezultatele sale la învățătură sunt foarte bune și în asemenea condiții. El nu poate scrie, dar răspunsurile le dictează unui dascăl care le așterne apoi pe hârtie pentru a rămâne și dovada scrisă a verificării cunoștințelor acestuia. De la naștere tânărul suferă de tetrapareză spastică, o boală care nu l-a împiedicat însă să fie un elev bun la școală.

Ieri Nick a fost adus la centrul de examinare de tatăl său, ambii având emoții mari și amândoi fiind cu gândul la mama tânărului, care a murit cu patru ani în urmă și nu a mai apucat să își vadă băiatul dând examenul de maturitate. „Sunt inerente emoțiile în asemenea situații, dar sper ca în fața comisiei de examinare să le pot controla. M-am pregătit cât am putut de bine și sper să fie bine până la final”, a spus Nick înainte de a intra în sală.

Bucuros pentru că a fost examinat

La ieșirea din sala de examinare, după aproape trei ore, Nicolae Simionescu era vădit „stors” de susținerea probei la istorie, el nemaifiind atât de sigur că știuse atât de bine pe cât credea de dimineață. Avea însă motive de bucurie, cea mai mare satisfacție a sa fiind aceea că a putut să intre în sala de examinare și să susțină probele aproape la fel ca și ceilalți colegi ai săi. „Subiectele au fost de nivel mediu, destul de dificile, dar acum nu mai știu exact ce am făcut. Nu îmi pot evalua punctajul, deși cred că am făcut destul. Vreau însă să mulțumesc în mod special domnului președinte al comisiei de examinare și tuturor celor care mi-au asigurat condiții pentru a avea și eu un examen cum se cuvine, chiar dacă sunt o persoană cu handicap”, a spus Nick.

Vorbele sale l-au impresionat pe lectorul universitar doctor Felix Goldbach, președinte al comisiei de examinare și care are o participare destul de activă la astfel de examene și în alți ani, el mărturisind că până acum nu a întâlnit un asemenea caz. „Procedura pentru astfel de situații este clar reglementată și noi, împreună cu Inspectoratul Școlar, am respectat-o întru totul pentru ca și acest elev să poată fi examinat fără probleme. În sala de examinare a fost o comisie formată din doi profesori, unul a fost supraveghetor, iar celălalt a scris răspunsurile date de elev. El și-a pus ideile în ordine și, ușor-ușor, le-a transmis profesorilor care l-au asistat. A fost un lucru normal, deși inedit și pentru mine. M-a impresionat voința lui și mă bucur că s-a putut aici, la Târgu Cărbunești, să fie asigurate condiții pentru un astfel de examen. El a avut rampă specială de acces, sală special amenajată, ceea ce arată că nu am intrat degeaba în Uniunea Europeană și că și aceste persoane cu deficiențe au condiții pentru a fi tratate egal cu restul persoanelor care sunt normale”, a menționat președintele comisiei de examinare.

Emoții pentru tată

Tatăl lui Nick are același nume, Nicolae Simionescu, ieri bărbatul căzând pradă emoțiilor când și-a văzut băiatul susținând examenul de maturitate. Profesorul de istorie din Polovragi a rememorat pentru jurnaliști anii pe care i-a petrecut lângă fiul său, cei mai grei fiind ultimii patru, după pierderea soției în urma unor probleme cardiace. Acum bărbatul e fericit că fiul său a devenit adult și speră să își poată îndeplini visul, acela ca într-o zi să fie polițist criminalist.

„El a învățat foarte bine tot timpul și aproape întotdeauna învăța lecțiile din clasă. Era bun la școală, mergea la olimpiade inclusiv la faza pe județ, unde a luat locurile 2 sau 3. A susținut examenele tot în condiții speciale, dar a știut și a luat note bune, în ciuda problemelor pe care le are. L-am crescut greu, dar acum toate astea au rămas în urmă. El e singurul din clasă care vorbește cursiv spaniola și profesorul spaniol pe care îl avea la Novaci vroia să îl ia cu bursă la el acolo și i-am spus că nu are cum, că e departe. Cei de la Caraș-Severin au aflat de el și i-au propus un post de director, cu mașină la scară, dar le-am spus că o navetă de 150 de kilometri pe zi e prea mult pentru el. Dorința lui e să devină polițist criminalist și sper să și-o îndeplinească după ce va lua bacul”, spune tatăl.

Alte cazuri

La nivel de județ la ediția din acest an a Bacalaureatului au fost mai multe cazuri de elevi cu nevoi speciale, pentru care organizatorii au trebuit să ia măsuri mai deosebite pentru a le facilita acestora accesul în sălile de examinare. Inspectorul școlar general Ion Ișfan spune că fiecare cerere înregistrată în acest sens din partea părinților a fost tratată cu seriozitate, astfel încât elevii să se poată concentra pe subiectele de la examen, nu pe condițiile pe care și le-ar fi dorit să le aibă. Printre cei cu probleme speciale se numără și Mihnea Vâlceanu, un adolescent care a rămas imobilizat în căruciorul cu rotile după un accident banal pe pârtia de schi de la Rânca. Ieri acesta a mers la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din municipiu și a susținut examenul fără probleme, deși inițial fusese repartizat într-o sală de la etajul doi al clădirii. Comisia de examinare a acceptat însă plasarea lui într-o sală de la parter și, astfel, probele de la Bac s-au putut desfășura și pentru acesta fără vreo problemă, el și ceilalți aflați în situația sa urmând să susțină mâine ultimele examene, după care afișarea notelor va pune capăt emoțiilor pe care cu toții le-au trăit în această vară.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: