Descoperire arheologică de excepţie la Stoina

Arheologii gorjeni, în colaborare cu specialişti din Bucureşti, au reuşit să scoată la lumină rămăşiţele unei cetăţi dacice care a funcţionat acum mai bine de 2500 de ani la Stoina. Specialiştii au găsit fragmente din zidurile cetăţii, dar şi obiecte specifice culturii dacice. La încheierea proiectului, vestigiile descoperite aici vor fi etalate la Muzeul Judeţean Gorj.

Mulţi cercetători au încercat până acum să găsească aceste vestigii arheologice la Stoina, bazându-se pe relatările localnicilor, însă până anul trecut nu găsiseră decât câteva obiecte din perioada dacică. Acum, dintr-o bănuială, totul s-a transformat într-o certitudine. Cetatea dacică a existat la Stoina, în satul Păişani. De fapt, arheologii au suspiciuni că aici au funcţionat nu una, ci două astfel de cetăţi dacice. Primele cercetări au fost efectuate în anul 1918 de către germanul Karl Schuchardt, fiind reluate ulterior în anul 1927 de către C. Nicolăescu-Plopşor. Primele cercetări arheologice sistematice au avut loc în intervalul anilor 1986-1988 care au fost coordonate de către profesorul craiovean Petre Gherghe. În anul 2014 acestea au fost reluate în cadrul unui parteneriat încheiat de Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” şi Institutul naţional de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti.

În urma acestor cercetări efectuate anul trecut au fost găsite rămăşiţe ale zidurilor cetăţii dacice, lucru care a confirmat existenţa acestei cetăţi. ”Pe 1 iulie reîncep cercetările arheologice sistematice desfăşurate la Stoina, satul Păişani. Încercăm să desluşim sistemul de fortificaţii, descoperirea unor artefacte specifice epocii geto-dacice V-I, înainte de Hristos şi reliefarea unor noi complexe arheorlogice din perioada respectivă. Era o cetate dacică similară celor de la Coţofenii din Dos, Bâzdâna, Mărgăriteşti, din Olt şi Dolj, cu fortificaţie apărată natural pe trei laturi, numai o latură având acces. Din ce am înţeles de la responsabilul ştiinţific că ar fi două cetăţi, una mai mică şi o alta de dimensiuni mai mari. Anul trecut am găsit o parte din zidul cetăţii realizat din calupuri de chirpici, de pământ care prin ardere devine cărămidă, am găsit câteva complexe, care după inventarul arheologic este alcătuit exclusiv din ceramică, vase întregi şi întregibile, unele care ne duc cu gândul la relaţiile de comerţ cu lumea greacă”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Printre obiectele de ceramică descoperite pot fi menţionate castroanele, străchinile, cănile, vasul-borcan şi alte astfel de obiecte de ceramică fină şi semifină. „În trecut, aici au fost găsite doar obiecte ceramice, fragmente ceramice, care erau din secolele V-IV înainte de Hristos. Practic, acum s-a adeverit că a existat această cetate. La Stoina mai este o cetate în punctul Toiaga, tot aşa săpată foarte puţin, dacă vremurile vor fi favorabile probabil într-un răstimp imediat o să începem săpăturile şi acolo”, a mai spus directorul Muzeului Judeţean.  

Cetatea din satul Păişani se întinde pe o suprafaţă de circa 2 hectare. Arheologii au efectuat săpături şi până la aproape 2 metri adâncime. Proiectul este susţinut financiar de muzeul Judeţean Gorj şi va fi încheiat în 2018.

Vizualizări: 407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: