Scoşi la tablă, după 50 de ani de la terminarea liceului

Promoţia 1965 a Liceului „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti a avut sâmbătă, 27 iunie 2015, întâlnirea de 50 de ani. La fel de tineri şi gălăgioşi ca la 18 ani, absolvenţii celor trei clase de real şi uman au fost scoşi la tablă de profesorii lor, şi ei rămaşi la fel de exigenţi ca în anii 60.

Zeci de absolvenţi din promoţia 1965 au uitat pentru câteva ore că au trecut 50 de ani de când nu s-au văzut. Cu greu s-au recunoscut unii pe alţii, în primele minute întrebarea „Tu cine eşti?” fiind cea mai frecventă. Zarva s-a potolit atunci când profesorul Dragoş Nicolae, cunoscut poet şi cetăţean de onoare la Târgu Cărbuneşti, a bătut cu pumnul în catedră şi a cerut să se facă linişte. Diriginţii celor trei clase au strigat catalogul. Din păcate, mai puţin de jumătate au răspuns prezent. Câţiva nu au fost de găsit de colegii lor ori sunt plecaţi pe alte meleaguri, alţii sunt prea bolnavi, dar cei mai mulţi dintre absenţi au lipsit „motivat”, cum a spus un coleg. Adică au decedat mult prea devreme, spre regretul colegilor lor.

Atmosfera a fost însă una veselă, mai ales datorită profesorilor Dragoş Nicolae şi Nicolae Petrescu. Primul a avut numeroase glume în program, iar cel de-al doilea şi-a delectat foştii elevi cu epigramele sale. Discursul primarului Mihai Mazilu a dat tonul glumelor. Acesta a amintit de tatăl său, fost director al liceului, dar a povestit şi cum a renunţat la un serviciu bine plătit pentru a ajunge primar. A dat cu maşina într-o groapă şi asta l-a determinat să se implice în administraţie, pentru a rezolva problemele urbei. Cum datul în gropi este subiect de glume şi proverbe, poetul Nicolae Dragoş a promis că va da şi el în cea mai mare groapă în drum spre casă, pentru a ajunge şi el primar. Profesorul Nicolae Petrescu, pasionat şi premiat epigramist, a profitat şi el de mingea ridicată la fileu, pentru a citi mai multe epigrame despre prostie. „De-am stârpi pe proşti cumva,/ Cum se pare că e logic,/ Oare nu s-ar perturba/ Echilibrul ecologic?”, este una din multe epigrame ale profesorului Petrescu. Pensiile mici au fost şi ele subiect de glumă, nelipsind şi unele săgeţi trimise către politicieni. 

De remarcat au fost cuvintele extraordinar de frumoase pe care foştii elevi le-au avut pentru profesorii lor, atât pentru cei prezenţi, cât şi pentru cei care nu mai sunt. De altfel, Gheorghe Corici, fostul director al Registrului Auto Român, acum pensionar, absolvent şi el acum 50 de ani, a dat citire unui catalog al profesorilor, şi aici „absenţele” fiind numeroase.

Absolvenţii de acum 50 de ani ai liceului din Târgu Cărbuneşti şi-au promis unii altora că se vor vedea anual de aici încolo. Chiar şi-au dat întâlnire pentru prima sâmbătă din luna iulie 2016, la Masa Tăcerii, unde speră să îi aibă din nou alături pe profesorii lor octogenari, cu spirit tânăr. Întâlnirea s-a încheiat cu o petrecere la o pensiune din Baia de Fier, care s-a terminat înainte de lăsarea întunericului, nu dimineaţă, cum s-ar fi întâmplat cu cinci decenii în urmă. „Absolvenţii” au plecat la casele lor, cei mai mulţi întorcându-se la ţară după ieşirea la pensie.

Vizualizări: 433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: