Curăţenie pe Jiu. Cum au fugit cei de la Edilitara după prezenţă

Lume pestriţă marţi dimineaţa, pe insuliţa de pe Jiu. Doar vreo 20 de voluntari au răspuns apelului făcut pe facebook de un gorjean, pentru a participa la o acţiune de ecologizare pe râu. Numărul celor implicaţi a trecut de o sută, pentru că au participat salariaţi de la Hidroelectrica, ISU, Salvamont, Artego, Consiliul Judeţean, primărie. La prezenţă au fost şi asistaţii social şi cei de la Edilitara, dar iniţiatorul acţiunii a spus că aceştia au dispărut fără să îşi facă partea lor de treabă. Pescarii care erau pe Jiu, deşi contribuie din plin la mizeria de pe dig, nu au mişcat un deget pentru a pune măcar un PET în sacii voluntarilor.

Unul dintre cei mai cunoscuţi pescari din Târgu Jiu, Claudiu Fiu, a avut iniţiativa unui astfel de demers. Iniţial acesta a spus că merge cu câțiva prieteni de-ai săi pentru a curăţa albia Jiului, însă, după anunţul postat pe Facebook, i s-au alăturat alte persoane.

 

„Trebuie să dăm un exemplu”

Acţiunea de ecologizare a început marți dimineața cu o întâlnire a tuturor participanţilor pe Insuliţă, pentru ca fiecare voluntar să fie informat cu privire la zona în care avea de lucru. Instituţiile publice locale, inclusiv ISU Gorj, dar și Salvamont sau Aparegio, și-au trimis propriii oameni, chiar și cu bărci, pentru a da o mână de ajutor la strângerea celor câteva tone de PET-uri ce au fost scoase pe parcursul zilei din apă.

Liderul sindical Manu Tomescu, de exemplu, a venit din timpul său liber pentru a pune mâna pe dozele de bere sau plasticele ajunse în Jiu chiar în zona în care se desfăşoară, de regulă, Zilele Orașului. „Trebuie să dăm un exemplu, să ne gândim că poate ne urmează cineva, pentru că, până la urmă, asta înseamnă progres și civilizaţie. Asta este puterea exemplului”, a menționat acesta.

Consilierii locali Eduard Berca și Mihai Paraschivu și-au pus și ei mănuși de protecție și au băgat mâna în apă după sticlele de plastic aruncate de alții, câțiva saci umplându-se repede. „Cred că din partea autorităţilor ar trebui puțin mai multă implicare pentru că aceste gunoaie nu vin doar de la Târgu Jiu. De ani de zile se știe că ele ajung la noi din amonte. Toți românii ar trebui să conştientizeze că dacă nu își duc gunoiul la pubelă nu fac decât să polueze mediul, iar imaginile acestea dezolante, cum sunt și cele de aici, ne vor urmări tot pe noi mult timp de acum încolo”, a spus Paraschivu.

 

Pescarii ar vrea să le facă alţii curăţenie, mai des

Caricaturistul Aurelian Șuță și soția sa, Denisa Șuță, consilier județean, au contribuit, de asemenea, la strângerea gunoaielor, asta în timp ce, de pe mal, pescarii priveau cu oarecare mirare acțiunea acestora. Unul dintre cei care aştepta marea captură era de părere că astfel de acțiuni ar trebui organizate mai des. „Nu doar plasticele ne încurcă la prinderea peștelui, ci și vegetația care a crescut și pe care nimeni nu a taie, deși noi plătim taxe. Cei care strâng acum gunoaie ar trebui să vină săptămânal pentru că peste câteva zile cred că va fi la loc. Așa ținem noi românii la curățenie, că la următoarea ploaie o să vedem iar mizerie pe apă”, a spus pescarul.

Deşi erau mai bine de 15 pescari pe apă, niciunul nu s-a deranjat să îi ajute pe voluntari. La acţiune au venit şi doi copii, care au spus că oamenii ar trebui să înţeleagă faptul că gunoaiele se aruncă la coş.

    

Nesimţirea unora nu are leac

Chiar dacă inițiativa acțiunii de marți i-a aparținut vicepreședintelui Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor din Gorj, Claudiu Fiu, o parte din oamenii reprezentați de acesta sunt considerați responsabili pentru felul în care arată luciul apei. De altfel, un pescar a lăsat în urmă un PET şi un pachet de ţigări după ce voluntarii au făcut curăţenie pe lângă el.

Directorul adjunct de la Secția Gospodărirea Apelor Gorj, Doina Isar, nu s-a sfiit să vorbească despre pescarii care aruncă PET-uri în apă. „Ce e aici e puțin în comparaţie cu ce e la Rovinari câteodată. Dumnealor, pescarii, vin și stau pe baltă, consumă băuturi, bere în special, și aruncă tot felul de PET-uri în apă sau pe marginea apei, ceea ce, evident, nu e benefic pentru cursul de apă. Dumnealor se plâng că sunt apele murdare, dar o parte din vină le aparține. Noi am făcut permanent eforturi pentru a menține cursurile cât mai curate, am aplicat și amenzi, alături de alte instituții, dar mizeria persistă. Nu mai e la fel de multă ca în anii trecuți, dar în continuare sunt probleme în această privință”, a menționa Isar.

 

Edilitara, notă minimă

La finalul acțiunii, inițiatorul Claudiu Fiu a făcut inventarul zilei. Pe aceeaşi reţea de socializare unde a vorbit prima dată despre nevoia de a strânge gunoaiele a postat și concluziile. „Am reuşit să facem curățenie. Pe apă a fost foarte greu, dar am reuşit să finalizăm. Nota maximă Salvamont Gorj. Nota minimă și corigenţă Edilitara. Au avut de cosit malul Jiului de la intrare Insuliță până la barajul de nord... au făcut prezența și au dispărut... Cu tot cu asistații social... Mulţumiri tuturor celor care au contribuit la igienizare. Mulțumim și repetăm când e nevoie, dar ideal ar fi să păstrăm”, a comentat Fiu, cu menţiunea că asistaţii social au strâns gunoaiele de pe terenul din apropierea barajului de la Vădeni.

Vizualizări: 3,505

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: