Dacă opoziție nu e, nimic nu e

Singurul motiv pentru care PSD mai există după acest an în care a guvernat prost, abuziv și arogant este lipsa de alternativă. Lipsa opoziției care să se audă. Pesediștii acoperă emisia televiziunilor de știri de dimineața până seara, se fac de râs de cele mai multe ori, dar românii nu văd alternativa. Din când în când apare la cadru câte un liberal, cu discurs articulat, calm, demn de emisiunea “Noapte bună, copii”. De la PMP e unul Vișan care are o problemă cu Justiția și cam atât, adică pare de la putere. Cei de la USR nu prea sunt invitați, dar și când sunt atrag cu greu atenția.

O țară normală are nevoie de politicieni cum are USR. Chiar și la liberali am văzut câțiva tineri promițători. Dar, nu trăim într-o țară normală. Trăim într-o țară în care zece pesediști plini de obrăznicie și tupeu sunt seară de seară la televiziuni, iar PNL și USR îi contracarează cu bun simț și uneori în șoaptă, ca să nu spun în gând.

De ce nu există opoziția? În primul rând pentru că nu are lideri care să se remarce. Am convingerea că, dacă întreb o sută de oameni, 99 nu vor ști să-mi spună cine este noul președinte al Uniunii Salvați România. USR și-a eliminat liderul, pe Nicușor Dan, care a făcut niște greșeli de abordare, dar nu merita aruncat. La fel, dacă întreb o sută de oameni cine este președinte la PNL, cred că trei sferturi nu știu răspunsul, în ciuda notorietății lui Ludovic Orban. Acesta nu și-a asumat rolul de lider, nu iasă la bătaie. Politica nu se face doar cu ironii.

Peste tot în Europa au apărut partide antisistem, partide care au reușit să exprime durerile reale ale oamenilor. Partide care au câștigat teren, unele au ajuns la putere, tocmai din cauză că partidele tradiționale sunt corupte, autiste, rigide. În România, Dan Diaconescu și Sebastian Ghiță au reușit compromită astfel de mișcări prin înființarea PP-DD respectiv confiscarea PRU. Acum, cel care vrea să se dea altfel este Victor Ponta cu Pro România, dar acesta nu va avea nici măcar credibilitatea lui Ghiță.

Ceva trebuie să se întâmple însă pe scena politică, pentru că noi mișcări politice apar aproape natural când zeci de mii de oameni protestează zilnic ori când nehotărâții din sondaje trec de jumătate. Și totuși, în România nu se întâmplă nimic. Nimeni nu reușește să se facă auzit, singura opoziție a PSD fiind în interiorul PSD. Ar mai undeva, pe facebook, platforma lui Dacian Cioloș, care ar avea un plan de lansare în 2018, anul centenarului Marii Uniri. Vedem ce-o fi, dar până acum nu a convins.

Vizualizări: 557

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: