Secrete pentru a prepara cea mai gustoasă zacuscă

O zacuscă bună şi care nu se strică niciodată este cea în care au fost folosite numai legume proaspete şi ulei de cea mai bună calitate. Pentru a prepara o zacuscă gustoasă este nevoie să cunoaşteţi şi alte secrete ale preparării acesteia.

Zacusca simplă, pregătită cu vinete  şi gogoşari, are anumite secrete pentru a fi gustoasă, printre care coacerea ingredientelor pe o plită sau amestecul ingredientelor cu lingura de lemn, precum şi punerea de ulei încins deasupra borcanelor.

Ingrediente: 5 kg vinete;  3 kg gogoşari;  2 kg ceapă;  1 litru de ulei;  1 litru de bulion sau 1 kg de roşii date prin maşina de tocat roşii;  5-7 foi de dafin; piper şi sare după gust.

Mod de preparare: Vinetele şi gogoşarii se coc, de preferat pe o tablă pusă pe flacără sau pe o plită, apoi se curăţă de coajă şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare şi se trec pe rând prin maşina de tocat.

Ceapa, tocată mărunt, se căleşte foarte puţin în ulei, până devine uşor aurie. Se adaugă peste ceapă gogoşarii şi se lasă în continuare să se călească împreună cu ceapa, la foc domol, amestecându-se din 5 în 5 minute. După 15 minute se adaugă vinetele, pasta de tomate, dafinul, sarea, piperul şi se lasă să fiarbă toate.

Un secret pentru o zacuscă gustoasă este să o fierbeţi la foc mic, amestecând des iar spre sfârşit chiar încontinuu, până când scade şi se îngroaşă. Se va folosi o cratiţă în care preparatul să nu se prindă de fundul vasului şi se va mesteca cu o lingură de lemn.

Zacusca este gata când uleiul se ridică la suprafaţă. Se pune în borcane şi pentru a fi siguri că nu se va strica puteţi să puneţi un strop doi de ulei încins deasupra fiecărui borcan înainte de a pune capacele.  

Vizualizări: 1,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: