Dan Diaconescu, aproape de pușcărie

Cele câteva mii de voturi care i-ar fi trebuit în decembrie 2012 pentru a deveni parlamentar de Gorj au făcut diferența atunci nu doar între premierul Victor Ponta și principalul său contracandidat, Dan Diaconescu, ci și între modul în care cel din urmă a fost anchetat și judecat în dosarul în care este acuzat de șantaj. Fără imunitatea unui parlamentar, fie el și de pe Colegiu 6 Târgu Jiu, „domnul Dan” așteaptă cu emoții ziua de mâine, când magistrații ar putea pronunța verdictul final în dosarul în care acesta are deja o condamnare, pe fond, de 3 ani de închisoare cu executare.

Procurorii DNA cer însă mai mult decât dublarea pedepsei, într-o adresă trimisă instanței aceștia solicitând 7 ani de detenție pentru realizatorul tv, aceasta fiind calitatea în care a fost anchetat și inculpat DD-ul.

În acest dosar, Diaconescu a fost trimis în judecată și condamnat alături de doi colegi de-ai săi de televiziune, Doru Pârv și Mitruș Gheza, instanța de fond considerând ca circumstanță atenuantă pentru inculpați, cu excepția lui Pârv, faptul că sunt persoane instruite și perfect integrate în societate, lucru cu care procurorii DNA nu sunt de acord și pentru care au și cerut majorarea pedepselor la maximul prevăzut de legislația în vigoare, anchetatorii constatând că, inculpații nu au regretat faptele. „Din contră, acest grad de instruire a permis inculpaţilor abordarea infracţiunii de şantaj dintr-o perspectivă inedită şi anume aceea a ameninţărilor aduse părţilor vătămate prin intermediul mijloacelor mass-media", se arată în cererea depusă la instanță de către DNA.

Procurorii au insistat și pe faptul că inculpaţii, sub pretextul de anchete jurnalistice, "nu au ezitat să ameninţe părţile vătămate cu divulgarea de date compromiţătoare în schimbul unor sume de bani, ferm convinşi că faptele lor nu vor face obiectul vreunei investigaţii judiciare inclusiv prin interpretarea în favoarea personală, iar nu în favoarea societăţii a principiului libertăţii presei şi a libertăţii de opinie".

Șantajul de care este acuzat Dan Diaconescu și colegii săi și care îi poate aduce acum pușcăria s-a produs cu ani în urmă, victimele sale fiind un fost primar de prin Arad, precum și omul de afaceri Paul Petre Țârdea. Numele lui Țârdea este cunoscut gorjenilor mai ales din dosarul instrumentat tot de DNA cu privire la prejudiciile de la BCR Novaci, pagubele constatate de procurori fiind de ordinul sutelor de milioane de lei. În procesul în care Țârdea a fost și el inculpat, magistrații au pronunțat o condamnare la închisoare față de acesta, dar sentința nu a mai fost executată niciodată întrucât până să devină definitivă omul de afaceri a decedat… doar Diaconescu și amicii săi rămânând acum buni de plată în celălalt dosar, cel de șantaj, situația sa fiind comparabilă cu cea a unui alt Dan faimos, Voiculescu primind 5 ani la instanța de fond, iar apoi 10, la solicitarea expresă a DNA.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: