Săbii ascuţite la Turceni: Iordache la primărie, Gâlceavă spre PSD!

S-a rupt lanţul de iubire între liberalii din Turceni sau cel puţin asta reiese după şedinţa Consiliului Local de miercuri seară. Mai multe proiecte de hotărâre iniţiate de primarul liberal Dumitru Gâlceavă au fost respinse chiar de consilierii PNL. Surse politice susţin că fostul primar Iordache a vrut să arate că încă mai deţine controlul politic al PNL. Mai mult, Iordache este interesat să revină la cârma primăriei şi ar fi susţinut de PNL, ceea ce îl face pe primarul Gâlceavă să se orienteze spre PSD. Iordache şi Gâlceavă au confirmat problemele care există între ei, fără să precizeze care este motivul real al conflictului. Cei doi au colaborat bine în anii trecuţi, când Iordache era primar şi Gâlceavă viceprimar, iar apoi Iordache s-a retras din prim-planul politicii şi l-a susţinut pe actualul primar.

Trei dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Turceni au picat miercuri, fiind respinse chiar de consilierii PNL. Dumitru Gâlceavă a fost şocat de atitudinea colegilor săi de partid. Consilierii au respins proiecte care vizau: acordarea de tichete sociale pentru copiii din familii nevoiaşe; trimiterea în tabără, anul viitor, a elevilor cu rezultate bune la învăţătură; precum şi desfăşurarea activităţii de dezinsecţie şi dezinfecţie a oraşului. „Am fost şocat de atitudinea consilierilor PNL şi PDL. Vineri, când am pregătit proiectele, am discutat cu ei şi nu mi-au spus că ar avea ceva împotrivă, mai ales că trebuiau acordate tichete pentru rechizitele elevilor nevoiaşi, că începe anul şcolar. La 239 de copii, care provin din familii cu venituri sub 400 de lei, dădeam câte 100 de lei pentru rechizite. Nu era o sumă mare. Dacă aş fi ştiut că au ceva împotrivă aş fi retras proiectele respective de pe ordinea de zi şi nu ne-am fi făcut de băcănia lumii. După şedinţă au plecat imediat şi nu mi-au dat nici un fel de explicaţii cu privire la atitudinea lor”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni.

Iordache: Erau proiecte electorale

Surse politice spun că în spatele complotului s-ar fi aflat fostul primar Ion Iordache. Şi Gâlceavă bănuieşte că acesta i-ar fi pus pe consilieri să-i facă figura în Consiliul Local. „Voi discuta cu domnul Iordache şi voi vedea cum stau lucrurile. Şi eu cred că dumnealui i-a montat pe consilieri. Ei sunt prietenii mei şi mi se părea normal să-mi spună că au avut presiuni din partea lui Iordache, îi înţelegeam şi scoteam proiectele de pe ordinea de zi, aşa cum am mai spus”, a declarat Dumitru Gâlceavă.

Ion Iordache spune că nu mai este mulţumit de activitatea primarului Gâlceavă, pe care chiar el l-a susţinut în campanie la alegerile locale. Acesta a vrut să demonstreze că are o mare influenţă asupra consilierilor PNL. „Când s-a făcut majoritate în Turceni am fost o echipă. Când mi-am dat demisia din Consiliul Local mi-am propus să-i las pe ei să conducă primăria aşa cum vor, dar nu mai pot continua să le permit acest lucru, pentru că oamenii mă opresc şi-mi reproşează că eu am garantat pentru Gâlceavă atunci când i-am făcut campanie la alegerile locale. Asta pentru că nu se vede nimic bun în localitate. Nici măcar nu pot întreţine ceea ce am făcut eu. Acum, m-am întâlnit cu consilierii locali, ne-am consultat şi am zis să punem stop la toate cheltuielile inutile”, a declarat Ion Iordache.

Fostul primar consideră că proiectele propuse de Gâlceavă erau făcute în scop electoral. „Dacă se dădeau rechizite în loc de tichete sociale nu aveam nimic împotrivă. Eu am magazin şi văd că părinţii copiilor cumpără ţigări şi băutură de valoarea tichetelor. Nici proiectul cu tabăra nu îşi găsea rostul. Nici nu a trecut bine vara şi ne gândim la o tabără pentru vara anului 2015. În plus, nu este normal ca aproape 200 de copii să meargă în tabără pe banii primăriei. Vă spun că anul acesta şi copiii mei au mers gratuit în tabără. Au plecat toţi colegii lor şi au vrut să meargă şi ei. Am cerut să le plătesc tabăra, dar mi s-a spus că nu e cadru legal întrucât hotărârea de Consiliu Local viza o tabără gratuită. Mi se pare normal să meargă 20 de copii în tabără pe banii primăriei, nu 200. Cred că toate aceste proiecte sunt proiecte electorale”, a precizat Ion Iordache.

Discuţii pentru candidatul liberalilor la primărie

Ion Iordache intenţionează să candideze în anul 2016 pentru un nou mandat de primar. „Voi candida pentru funcţia de primar în anul 2016. Oamenii îmi cer să revin la primărie, iar organizaţia PNL nu are nimic împotrivă”, a declarat fostul primar.

Gâlceavă spune că dacă s-ar fi jucat corect l-ar fi susţinut pe Iordache. „Corect ar fi fost ca Iordache să-mi fi spus în faţă că vrea să revină la primărie. Aşa cum m-a susţinut el pe mine, l-aş fi susţinut şi eu pe el. A vorbit despre candidatura sa într-o şedinţă comună PNL-PDL. Vreau să am o discuţie în organizaţie, iar dacă Iordache va fi susţinut pentru funcţia de primar mă voi gândi la o altă variantă. Chiar dacă între noi este o diferenţă foarte mare de venituri financiare, amândoi sunt oameni”, a declarat Dumitru Gâlceavă.

Actualul primar al oraşului Turceni este curtat de PSD. „Mi s-a propus să trec la PSD, dar încă nu am dat nici un răspuns. Mă voi decide după ce voi purta o discuţie cu colegii din PNL. Nu exclud varianta de a merge la PSD, pentru că nu voi face politică în genunchi”, a mai precizat Dumitru Gâlceavă.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: