Dascălii au pus lacătul pe şcoli

Peste 3000 de dascăli gorjeni au intrat timp de o zi în grevă generală. Supăraţi pe noua Lege a Educaţiei, dascălii nu şi-au mai predat cursurile, nu au pus note şi absenţe. Cei mai fericiţi în această zi au fost elevii, care nu au mai fost nevoiţi să vină la şcoală. Au existat însă şi şcoli în care cursurile s-au desfăşurat normal, peste 1000 de profesori fiind spărgători de grevă.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, din cele 108 unităţi în 13 cursurile s-au desfăşurat normal. Printre acestea s-au numărat unităţile din Borăscu, Curpen, Rovinari, Turceni, Şcoala Generală Nr.12 din Târgu Jiu şi Colegiul Naţional „Spiru Haret”.  „Din cei 4682 de profesori, 3031 au ales să intre în grevă generă. În 50 de şcoli s-a făcut grevă parţială, iar în 45 grevă generală”, spune Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ.

Dascălii din Rovinari, obligaţi să intre la Bac

Nici la Grupul Şcolar Industrial din Rovinari dascălii nu au făcut grevă generală. Aici, toţi cei 75 profesori au venit la ore. Aceştia spun că voiau să boicoteze doar examenul de bacalaureat, dar o adresă primită din partea IŞJ Gorj i-a obligat să intre la asistenţă. „Colegii au semnat pentru boicotarea examenului de bacalaureat, cu excepţia directorului şi a celor care nu şi-au exprimat opţiunile. Între timp, în urma unei adrese venită din partea IŞJ Gorj boicotul s-a transformat în neboicot. Orele se desfăşoară normal pentru că nu vrem să dăm bani Guvernului”, spune liderul de sindicat Ion Apostol, din Rovinari. Liderul de sindicat mai spune că deşi iniţial a vorbit cu directorul ca proba de bacalaureat să fie reprogramată pentru vineri, conducerea IŞJ Gorj i-a obligat să asiste la examen.

Protest la Glogova

Faţă de cadrele didactice din teritoriu, cele din Glogova au ales să îşi spună necazurile la primărie. Cu noapte în cap, cei aproape 30 de profesori de la şcoală au ieşit în stradă pentru a-şi cere cel de-al treisprezecelea salariu şi salariul pe luna precedentă. „Protestul de azi l-am declanşat pentru salariile care trebuiau luate pe data de 8 aprilie. Ni s-a promis de la primărie că ni se vor da pe 21 aprilie, iar pe 21 aprilie ne-au spus că o să le primim pe 29, fără să ni se dea nici un fel de explicaţii. Nu primim nici bani pentru navetă şi nu ni se iau în seamă nici hotărârile judecătoreşti”, spune Violeta Popescu, lider de sindicat la Glogova. Deşi la faţa locului a fost prezent şi liderul de sindicat al Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj, Vasile Mija, dascălii nu au avut cu cine să vorbească, la primărie nefiind de găsit nici primarul, nici contabila. „În cazul în care nu o să primim salariile nu o să mai intrăm la ore. A trecut deja prea mult timp de când nu am mai fost plătiţi şi avem şi noi destule datorii”, mai afirmă Violeta Popescu.

Problemele s-au rezolvat însă pentru dascălii de la Şcoala Generală „Nicolae Caranda” din Glogova, care au adresat un memoriu prefectului judeţului Gorj prin care i-au adus la cunoştinţa că nu şi-au primit salariile pe luna martie 2010 şi nici al 13-lea salariu.  Aceştia au primit promisiuni că îşi vor primi drepturile salariale restante din luna martie şi al 13-lea salariu, luni 26 aprilie.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: