Dat afară pentru chiul, reangajat la CE Oltenia. Primește salariul pe cinci ani

Un fost angajat al Complexului Energetic Oltenia are toate șansele să revină la locul de muncă, după ce în urmă cu cinci a fost concediat pentru absențe repetate de la serviciu.

Este vorba de Constantin Berescu, fost conducător formaţie de lucru la secţia electrică de la Cariera Roşiuţa. Maistrul a fost sancționat, la începutul lunii septembrie 2014, cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Asta după ce Corpul de control al CE Oltenia a descoperit că Berescu, în perioada 2012-2014, ar fi stat mai mult pe acasă decât la serviciu, dar și-a primit salariul la zi. Maistrul a și fost reținut pentru 24 de ore, pentru înșelăciune, fiind acuzat că a încasat drepturi salariale nemeritate în sumă totală de 117 mii lei. Și șeful său direct, inginerul Stelian Vintilă, a fost pus pe liber.

Scandalul pontajelor fictive de la Cariera Roşiuţa a izbucnit când un lăcătuş mecanic a fost arestat pentru trafic de persoane şi proxenetism. Anchetatorii au stabilit că omul le aducea şefilor prostituate ca să fie învoit de la serviciu. În schimb, el era pontat zilnic şi îşi primea și leafa.

Proces reluat după 5 ani

După ce și-a petrecut o noapte în arest, Berescu a fost plasat sub control judiciar. S-a declarat nevinovat și a anunțat că va ataca decizia de concediere.

Procesul a fost suspendat în ianuarie 2015, până la luarea unei decizii definitive în acest caz. A fost reluat abia în octombrie 2019, după ce procurorii din Motru au decis să nu-l trimită pe bărbat în judecată. CE Oltenia a contestat decizia, însă fără sorți de izbândă. „În baza art. 341 alin.6 lit. a C.proc. pen respinge ca nefondată plângerea. Menține soluțiile dispuse de Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru în dosarul nr. 1037/P/2017. În baza art. 276 alin. 5 C.proc. pen. obligă petenta Societatea Complexul Energetic Oltenia SA să plătească cheltuieli de judecată intimaților Berescu Constantin și Vintilă Stelian în sumă de 2.000 lei fiecărui intimat reprezentând onorariu avocațial. Definitivă”, se arată în minuta sentinței din 7 mai 2019 a Judecătoriei Motru.

Grație acestui verdict, Berescu a redeschis procesul privind concedierea sa. Chiar în ajun de Moș Nicolae, judecătorii gorjeni au dispus ca fostul șef să fie reîncadrat la CE Oltenia. În plus, maistrul va primi și banii din urmă, dacă decizia instanței va rămâne definitivă.

„Admite contestaţia. Anulează decizia nr. 4267/09.09.2014 emisă de pârâtă. Repune părţile în situaţia anterioară emiterii acestei decizii, prin reintegrarea reclamantului pe postul deţinut anterior. Obligă pârâta să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul începând cu data de 15.09.2014 şi până la data reintegrării efective. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 750 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, a decis Tribunalul Gorj. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 7,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: