Datoriile minerilor la utilităţi, cesionate de UATAA către CE Oltenia

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru are datorii imense pentru cărbunele livrat de Complexul Energetic Oltenia. La rândul ei, UATAA încasează greu de la populaţie. Peste 1.400 dintre motrenii branşaţi la UATAA sunt salariaţii companiei miniere, iar o sută dintre ei au semnat contracte de cesiune de creanţe. Astfel, CE Oltenia le reţine pe stat datoriile către UATAA şi în felul acesta complexul energetic recuperează banii pentru cărbunele livrat.

Peste 17 milioane de lei are de recuperat Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru de la cetăţenii şi operatorii economici din zonă. Nu mai puţin de 1400 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia şi familiile lor beneficiază de serviciile oferite de uzină. Facturile acestora lunare se ridică la circa 300 de mii lei pe timp de iarnă şi 50-60 de mii pe timp de vară. UATAA Motru cumpără în lunile de iarnă de la complex cărbune de la cele două cariere din zonă, în valoare de 700-800 mii lei.

Uzina a fost acţionată în instanţă la începutul acestui an de Complexul Energetic Oltenia pentru recuperarea unor datorii restante încă din 2012, care se ridică la 6 milioane lei. Uzina lucrează cu complexul şi pe compensare, dar sumele sunt destul de mici şi nu acoperă întreaga datorie pe care uzina o are. Practic, CE Oltenia asigură o parte din cantitatea de cărbune primind în schimb agent termic pentru subunităţile din zonă, iar o mică parte din salariaţi au fost de acord ca datoriile lor la UATAA să li se reţină din salariu şi au încheiat contracte de cesiune de creanţe.

Conducerea unităţii spune că, în condiţiile în care toţi salariaţii CE Oltenia din zonă şi-ar achita facturile la timp, poate chiar prin semnarea unui astfel de contract de cesiune de creanţe, datoriile lunare pentru cărbunele livrat s-ar reduce substanţial. „Nu toţi angajaţii complexului sunt la zi cu plăţile, sunt facturi restante. În jur de 100 şi ceva au semnat acele contracte, suma pe care facem compensarea fiind de circa 60 mii lei lunar în perioada de iarnă. Dacă toţi salariaţii complexului ar semna un astfel de contract ar fi un mare ajutor, atât pentru mine, dar şi pentru complex. Este opţional, nu s-au făcut presiuni”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul general al UATAA Motru.

Conform conducerii uzinei, agenţii economici din zonă nu înregistrează mari restanţe la plata facturilor, cei mai mari restanţieri rămânând în continuare cetăţenii. Cei mai buni platnici sunt însă pensionarii.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: