STRATEGIE: Case pentru orfani în clădirile abandonate

Consiliul Judeţean Gorj a elaborat o strategie pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale. Autorităţile judeţene vor ca sediile abandonate sau casele nelocuite din mediul rural să devină locuinţe pentru orfanii care vor ieşi din centrele de plasament odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Primarii sunt dispuşi să inventarieze clădirile de acest gen şi să le modernizeze cu persoanele care beneficiază de ajutor social.

Primarii vor fi înştiinţaţi cu privire la strategia Consiliului Judeţean în perioada imediat următoare. „Am elaborat o strategie în domeniul asistenţei sociale, strategia putând fi consultată pe site-ul instituţiei. Vom trimite o circulară la primari şi secretari pentru a-i anunţa de faptul că o vor putea studia. Primarii o pot adapta în funcţie de nevoile localităţilor lor, pot adăuga sau scoate din obiective. Noi intenţionăm să venim în sprijinul copiilor care vor ieşi din sistemul de protecţie socială şi a familiilor nevoiaşe”, a declarat Cristina Elena Zamfirescu Rădulea, secretar al Consiliului Judeţean Gorj.

La rândul său, preşedintele Ion Călinoiu spune că orfanii vor avea posibilitatea de a-şi face gospodării în mediul rural. „Copiii care părăsesc sistemul de protecţie ar putea fi integraţi în mediul rural. Nu cred că ar fugi de muncă, dacă li s-ar oferi şansa asta. La nivel de primării sunt case nelocuite şi spaţii abandonate, care ar putea fi transformate în adevărate gospodării. În fiecare primărie, există un serviciu social. În loc să le plătească salarii persoanelor defavorizate, mai bine se găsim de muncă. Primăriile ar putea accesa fonduri europene pentru a le crea locuri de muncă. Avem exemplu concret la Centrul Pilot de la Târgu Cărbuneşti, unde sunt persoane cu handicap care lucrează la fermă, în horticultură, patiserie”, a declarat Ion Călinoiu.

Clădiri renovate cu persoanele de la 416

Primarii văd cu ochi buni această strategie şi sunt dispuşi să inventarieze clădirile de acest gen. „Este o idee bună. Vom face o inventariere a clădirilor din comună şi vom vedea care sunt abandonate. Ştiu că avem câteva case nelocuite ale căror proprietari sunt plecaţi de ani de zile la muncă în străinătate”, a declarat Gheorghe Alpredi, primarul de la Glogova.

Primarul de la Drăguţeşti spune că o   astfel de destinaţie ar putea-o da fostului CAP. „Avem vechiul CAP şi o brutărie pe care le-am putea renova cu cei de la 416. Nu avem nimic împotrivă să le dăm în folosinţă copiilor care ies din sistemul de protecţie. Ar fi foarte bine dacă vin în mediul rural să muncească, să-şi facă o gospodărie. Noi mai avem o clădire lângă căminul cultural, unde a fost cantonul apelor pe care am dat-o unei familii nevoiaşe cu doi copii. I-am lăsat să locuiască acolo şi să îngrijească cele două cămăruţe”, a declarat Vasile Moşoiu, primarul comunei Drăguţeşti.

Şi la Turburea există clădiri care ar putea fi puse la dispoziţia orfanilor. „Avem cele 23 de camere luate de la Petrom. Nu ne-ar deranja dacă unele le-am da copiilor care ies din sistemul de protecţie. Oricum, noi am început să le renovăm cu personalul de la 416 pentru a le transforma în locuinţe sociale”, a declarat primarul Ion Bârcă.  

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: