De ce nu a fost publicată ordonanța pentru salvarea CE Oltenia - document

Ordonanța de urgență prin care guvernul a aprobat marți, 4 ianuarie, un ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deși a trecut aproape o săptămână. În timp ce unii zic că ordonanța nu poate fi publicată și nu va intra în vigoare, oficialii guvernului dau asigurări că problema va fi rezolvată.

Ordonanța de urgență a fost adoptată marți, într-o ședință care a început la prânz și s-a terminat mult după lăsarea întunericului. Miercuri, guvernul a fost demis, înainte ca multe dintre cele 25 de ordonanțe de urgență aprobate marți să fie publicate și să intre în vigoare.

După mai multe zile de bâlbâieli, s-a aflat unde este problema. Guvernul nu a cerut în timp util avizele necesare. Pentru ordonanța care ar fi permis CE Oltenia să ia un credit de 1,2 miliarde de lei din Trezorerie, guvernul a cerut avizul Consiliului Economic și Social marți seara, la ora 21.16. Probabil la finalul ședinței de guvern sau în timpul acesteia, deși avizul ar fi trebuit cerut pe proiect, înainte de adoptare. Cum avizul a fost cerut noaptea, pe fax și pe e-mail, evident că solicitarea a fost înregistrată la CES a doua zi, când au mers oamenii la serviciu.

Aici, părerile sunt împărțite. Cei care reprezintă guvernul spun că au respectat procedura și că avizul a fost cerut cu o zi înainte de căderea guvernului. Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern marţi, cu o zi înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, vor fi publicate în Monitorul Oficial, precizând că au transmise spre avizare la Consiliul Economic şi Social (CES) toate proiectele de OUG.
"Noi am transmis către Consiliul Economic şi Social spre avizare toate proiectele de ordonanţă de urgenţă. Unele dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă care nu aveau toate avizele nu au fost luate în dezbaterea plenului Consiliului Economic şi Social, dar noi ne-am îndeplinit obligaţia de a transmite conţinutul proiectelor de ordonanţă. Avizul CES-ului este un aviz facultativ, noi încercăm să ţinem cont...", a afirmat Ludovic Orban, vineri, la Balş.

Gorjeanul Toni Greblă, fost secretar general al guvernului, nu crede că ordonanțele mai pot fi publicate. „Ordonanțele de urgență ale Guvernului care nu au fost transmise Camerei Deputaților și Monitorului Oficial și nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, după data la care a fost publicată moțiunea de cenzură prin care Guvernul a fost demis, nu mai pot fi publicate, deoarece Guvernul după această dată nu mai poate să ia nicio decizie cu privire la o ordonanță de urgență sau alte măsuri, altele decât interesează administrarea curentă a treburilor țării", a declarat Toni Greblă, fostul secretar general al guvernului, pentru Mediafax.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, îi cataloghează pe cei de la PSD iresponsabili și îi acuză că ei blochează publicarea în Monitorul Oficial, acesta fiind în subordonea parlamentului, unde social-democrații sunt majoritari.

Galerie foto


Vizualizări: 4,872

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: