De ce nu cred românii în justiţie

Eurobarometrul privind justiţia în UE, publicat joi de Comisia Europeană, arată că 54% din români tind să nu aibă încredere în justiţie, faţă de 43% media europeană, şi peste jumătate nu cred că statul luptă în mod eficace împotriva corupţiei. Sondajul vine după ani buni de reformă a justiţiei, după ani de justiţie televizată şi cu condamnări de răsunet, ajungându-se până la fostul premier Năstase.

Eu cred că românii se bucură când îi văd pe unii trecând de la limuzină la cătuşe. Mai ales când au o notorietate negativă. Dar, în acelaşi timp, românii văd că justiţia este folosită din ce în ce mai mult pentru a se plăti poliţe politice. Mai nou, chiar pentru a produce scandaluri care să acopere creşteri de taxe, de preţuri, de şomaj etc. Justiţia are în ultimii ani succese notabile, dar care sunt umbrite de câţiva procurori şi judecători care fac dosare la comandă politică. Nu sunt un simpatizant al lui Năstase, dar nu poţi să îl condamni în dosarul Trofeul calităţii pe presupuneri şi să îl laşi liber în dosarul spălării de bani cunoscut ca Mătuşa Tamara. Nu poţi să condamni un partid, PSD, că a scos lumea la vot la referendumul pentru demiterea lui Băsescu, prin metode practicate de toate partidele, în toate campaniile şi care nu sunt interzise de lege.

Dar, principalul motiv pentru care românii nu au încredere în justiţie nu este legat de dosarele politice pe care le face, ci de dosarele pe care nu le face. Este imposibil de înţeles de ce dosarul Revoluţiei nu este finalizat după 24 de ani. Este imposibil de înţeles de ce dosarul Dunărea, prin care Dan Voiculescu şi-a însuşit în 1990 sute de milioane de dolari, este nefinalizat după 24 de ani. Este imposibil de înţeles de ce dosarul Bancorex a rămas nefinalizat. Sau dosarul FNI. Şi multe, multe altele, care au ceva în comun. Au avut în spate băieţi din serviciile secrete. Până când parlamentul, şi el înţesat de tot felul de securişti acoperiţi, nu va da o lege prin care să interzică judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor, miniştrilor, deputaţilor, senatorilor şi altor câteva categorii să aibă grade, lucrurile nu se vor schimba prea mult.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: