De ce politicienii nu sunt boi

Numai boul e consecvent. Aşa i-a replicat preşedintele Traian Băsescu jurnalistului Robert Turcescu, atunci când acesta l-a întrebat cum îl va percepe populaţia acum, când cere boicotarea referendumului, deşi cu câteva săptămâni în urmă spunea că nu vrea să câştige la masa verde.

Eu ştiu dacă boul e consecvent sau e doar aşa o vorbă. Cert este că politicienii nu au nicio treabă cu consecvenţa. Răzgândacii au făcut carieră de-a lungul timpului şi pot face pariu de pe acum că nici Crin Antonescu nu e bou. În sensul că nu e consecvent şi că nu va pleca din viaţa politică doar pentru că Băsescu va rămâne la Cotroceni.

Sunt convins că orgoliul lui Băsescu s-ar fi simţit bine să ia măcar 30% din voturi la referendum, la o participare de 49,99%. Adică un scor rezonabil, dar un referendum invalidat, ceea ce i-ar fi permis întoarcerea la palat. Probabil că sondajele din ultima vreme au arătat că referendumul ar putea fi invalidat doar dacă susţinătorii lui Băsescu stau acasă. Şi atunci preşedintele suspendat a fost nevoit să-şi calce peste orgoliu şi să ceară boicotarea referendumului, de dragul stabilităţii. Sunt sigur că strânge din dinţi, dar nu are altă cale. A încercat ca de obicei să dea vina pe PD-L, susţinând că a acceptat boicotul pentru că a fost decizia partidului şi nu putea rămâne singur. A revenit apoi spunând că nu avea altă soluţie, semn că ţine cont de supărarea partidului pe care l-a făcut harcea-parcea în ultimii doi ani şi s-a ferit să întindă coarda.

Cum-necum, PD-L a rămas alături de Traian Băsescu, la bine şi la greu. Chiar şi atunci când preşedintele nu a jucat tocmai corect. Cum ar fi atunci când le-a vârât PSD-ul în guvern, atunci când în 2009 şi-a făcut staff separat de campanie, atunci când a impus o nouă victorie a lui Boc în partid, când a obligat oamenii cu greutate din PD-L să plece din guvern pentru a pune în loc nişte no-name-uri şi exemplele ar putea continua. PD-L rămâne alături de Băsescu pentru că nu are altă cale, chiar dacă ştie de fiecare dată ce efect va avea facerea de bine.

Va fi suficient boicotul PD-L pentru ca referendumul să fie invalidat. Disperarea USL a atins cote maxime şi useliştii se tem de un jihad declanşat de Băsescu, dacă acesta se întoarce la Cotroceni. „Puşcăriabilii”, noua etichetă pusă de Băsescu, i-a mobilizat mai mult pe politicienii cu probleme, decât electoratul. Mobilizarea USL va fi extrem de importantă în ziua votului, iar experienţa PSD şi PNL în aducerea oamenilor la vot nu este deloc de neglijat. Pensionarii, bugetarii, mulţi oameni de la ţară şi nu numai au determinarea de a merge la vot. O mobilizare bună în zonele turistice, cu tombole şi alte minuni, ar putea băga multe voturi în urne. Dacă mai ţinem cont şi de faptul că Băsescu nu are de partea lui decât un singur om în fiecare secţie de votare, adică omul PD-L-ului, ne putem gândi că nu este de neglijat şi posibilitatea de fraudare a votului.

Că votul va fi covârşitor împotriva lui Băsescu, este fără îndoială. Dacă va fi sau nu cvorum, eu zic că se joacă. USL va folosi toate pârghiile la limita legii, poate şi ilegale, pentru a-şi atinge scopul. Dacă USL va câştiga şi Băsescu va fi demis, acesta din urmă va contesta rezultatul invocând fraudarea. Dacă nu va fi cvorum, USL va căuta că valideze oricum rezultatul printr-o decizie a parlamentului, în caz contrar va scoate oamenii în stradă sau, de ce nu, îl va mai suspenda o dată pe Băsescu. Linişte nu va fi decât atunci când ori Băsescu, ori Ponta-Antonescu pleacă acasă. Iar de bună voie nu o va face niciunul, pentru că, nu-i aşa, politicieni nu sunt boi.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: