De ce se grăbesc minerii să iasă la pensie: „Unii au pensia mai mare decât salariul”

Aproximativ 600 de mineri s-au pensionat în acest an. Au profitat de legea care le permite să iasă mai devreme din câmpul muncii pentru că au lucrat în condiții grele de muncă. Până la finalul anului, cifra pensionărilor va ajunge la o mie, susține sindicalistul Dumitru Pîrvulescu, și asta pentru că oamenii primesc o pensie mai mare decât salariul încasat de la companie.

În jur de o mie de angajați ai Complexului Energetic Oltenia, oameni care au muncit în producție, în condiții deosebite, se vor regăsi pe lista celor pensionați. Cei mai mulți dintre ei au început să se grăbească după ce au aflat că foarte mulți colegi încasează o pensie mai mare decât salariul pe care îl primeau în câmpul muncii. „După mine, cred că au condiții cel puțin o mie de colegi până la finalul anului. Această pensionare nu obligă salariatul să iasă la pensie. Dacă dorește, face cerere, dacă nu, rămâne în activitate. Doar când faci vârsta de pensionare, 65 de ani, ești obligat să ieși la pensie. Anul acesta, a fost această dorință foarte mare de a ieși la pensie, pentru că sunt foarte mulți colegi care primesc pensie mai mare decât salariul pe care l-au avut în activitate. De ce? Pentru că fiecare a venit cu altă lege și alte reguli care au dus la discriminări foarte mari”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie, la Impact TV.

În plus, susține Pîrvulescu, sunt foarte mari diferențele între minerii care s-au pensionat în trecut și cei care au ieșit la pensie în 2020. Chiar dacă au aceeași vechime și au avut același salariu. „Un coleg care s-a pensionat acum cinci ani, față de cel care s-a pensionat anul acesta, în aceleași condiții de vechime, de salariu, are pensia mai mică cu cel puțin 20% sau poate mai mult. Anual, pensia se calculează înmulțind punctul de pensie cu punctajul realizat de fiecare persoană pe perioada sa de activitate, dar se mai corectează cu un coeficient de corecție. Acesta a crescut din 2013 de la 1 la 1,41. În aceleași condiții, colegul care a ieșit la pensie în 2013 are pensie mai mică, e diferență foarte mare”, a mai adăugat Pîrvulescu.

Estimările oficialilor companiei sunt că, în următorii ani, în jur de 4.000 de angajați vor ieși la pensie mai ales că și vârsta medie a salariaților din producție depășește deja 50 de ani.

Vizualizări: 10,398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: