Procurorii şi poliţiştii riscă închisoarea

Reţinerea pe motive netemeinice se pedepseşte cu închisoarea, pedepsele până la 3 ani se execută la domiciliu, confiscarea extinsă se poate aplica „numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”, sunt câteva dintre amendamentele depuse la codurile penale.

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a afirmat, marţi, după dezbaterile pe fond privind modificarea Codului penal, că îşi doreşte nişte legi mai bune, „care să lase la o parte arbitrariul” şi a admis că a primit „propuneri care sfidează realitatea”.

La comisia pentru legile justiţiei au fost depuse peste 100 de amendamente la proiectul de modificare a Codurilor penale. Iniţiatorii sunt parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR.

Astfel, conform unui amendament depus social-democratul Eugen Nicolicea, „cei care divulgă «date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie» să fie pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă”.

Deputatul PSD mai propune ca oamenii legii să facă închisoare dacă reţin pe cineva fără un motiv temeinic. „Reţinerea sau arestarea unei persoane pe motive vădit netemeinice şi esenţial nelegale se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, precum şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancţionează şi expunerea publică a unei persoane reţinute, arestate sau condamnate în posturi infamate care îi pot leza demnitatea şi aduce atingere imaginii sale publice”, este propunerea lui Nicolicea.

Şi deputatul Cătălin Rădulescu propune ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani, cu excepţia infracţiunilor comise cu violenţă, să se execute la domiciliu.

În plus, pedepse cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste trei ani, doar cu vârsta de cel puţin 60 de ani, a celor care suferă de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, a mamelor cu copii şi a gravidelor, cu excepţia persoanelor care au săvâşit infracţiuni cu violenţă.

Vizualizări: 1,724

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: