Decizie amânată la licitaţia pentru drumuri. Miza – 35 milioane de euro!

Consiliul Judeţean Gorj amână desemnarea câştigătorului licitaţiei privind contractul de 35 de milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor judeţene timp de 4 ani. Deşi termenul pentru o licitaţie obişnuită este de 25 de zile, în această situaţie evaluarea ofertelor se prelungeşte. Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, comisia constituită de Ion Călinoiu caută metode pentru atribuirea contractului Întreprinderii de Drumuri şi Poduri, unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, pentru a o salva de la faliment. Preţul cel mai mic a fost oferit de un consorţiu de firme private.

Consorţiul format din Ydail Construct SRL, Romstrade SA şi Metalcolect Prod SRL a venit cu cel mai bun preţ, iar Întreprinderea de Drumuri şi Poduri a fost pe locul al doilea. Durata Acordului Cadru este de 4 ani.

Cel mai bun preţ, 157.107.124,24 lei (35.053.687,99 euro), a fost propus de asocierea SC Ydail Construct SRL, SC Romstrade SA şi SC Metalcolect Prod SRL. Această ofertă este urmată de Întreprinderea de Drumuri şi Poduri care a oferit 168.792.262,60 de lei (37.660.872,08 euro). Pe ultimul loc se află Asocierea SC Diferit SRL şi SC DP Cons SRL, care a oferit 192.833.934,80 lei (43.025.041,79 euro). Aşadar, între prima ofertă şi cea de-a doua este o diferenţă de peste două milioane de euro.

Licitaţia, monitorizată de Ministerul Finanţelor

Potrivit unui articol apărut ieri în Gorjnews, comisia constituită de Ion Călinoiu se află în stare de incompatibilitate, câtă vreme IDP este societatea Consiliului Judeţean, iar ofertele sunt analizate de salariaţii CJ Gorj. Reprezentanţii Consiliului Judeţean dezmint. „Facem precizarea că această procedură de achiziţie publică este monitorizată în permanenţă de către observatori CVAP Gorj (Compartiment Verificare Achiziţii Publice Gorj), desemnaţi de către Ministerul Finanţelor Publice. În acest moment nu pot fi furnizate alte informaţii privind procedura de evaluare a ofertelor depuse, aceasta având caracter confidenţial, până la data desemnării ofertei câştigătoare. Menţionăm că niciunul din membrii comisiei de evaluare nu se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese”, a mai precizat Oana Paloş.  

GorjNews mai scrie şi că patronii firmelor de pe primul loc vor face plângere penală dacă vor fi descalificaţi. Potrivit legii, aceştia au la îndemână şi metoda contestaţiei, dar asta ar însemna să depună o garanţie de 10% din valoarea contractului, adică 3,5 milioane de euro.

IDP, înglodată în datorii

Acordul Cadru pe 4 ani presupune: lucrări de reparare a drumurilor, lucrări de întreţinere a drumurilor, lucrări de marcaj rutier, precum şi servicii de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport şi servicii de deszăpezire. Bătălia pentru acest contract este foarte mare, dat fiind faptul că IDP se află într-o situaţie financiară proastă, societate Consiliului Judeţean încheind anul 2014 cu datorii de aproximativ 7 milioane de lei. Potrivit informaţiilor apărute în presă, Ion Călinoiu vrea să atribuie contractul Întreprinderii de Drumuri şi Poduri pentru a o salva de la faliment, acesta fiind şi motivul pentru care se întârzie desemnarea câştigătorului.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că termenul s-a prelungit din cauza documentaţiei stufoase care trebuie analizate. „Gradul mare de complexitate al Documentaţiei de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea Judeţului Gorj, în perioada 2015-2019” cât şi al ofertelor în cadrul procedurii de atribuire, volumul mare al acestora, necesitatea solicitărilor de clarificări în fiecare etapă de evaluare precum şi îndeplinirea altor sarcini de serviciu de către salariaţii nominalizaţi în comisia de evaluare au determinat prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor în conformitate cu prevederile legale aplicabile în materia achiziţiilor publice. Desemnarea ofertei câştigătoare se va face cu respectarea dispoziţiilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică”, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: