Campusul Bârseşti, a treia licitaţie. Costurile s-au dublat!

Primăria Târgu Jiu va organiza la sfârşitul acestei luni o nouă licitaţie pentru realizarea campusului şcolar de la Bârseşti, a treia în ultimii opt ani. Prima licitaţie a fost adjudecată în 2008 de firma Macofil, cu 10,8 milioane lei, investiţia fiind realizată din fonduri guvernamentale. Banii au fost alocaţi parţial, astfel că investiţia s-a blocat. În 2014, proiectul a fost refinanţat prin Programul Operaţional Regional, din fonduri europene, valoarea fiind de 14.871.322 lei, contribuţia primăriei fiind de 1.507.620 lei. Tot Macofil a reluat lucrările, dar acestea au fost întrerupte după numai două luni, pe motiv că nu se încadrează în costuri. Consiliul Local a suplimentat într-o şedinţă extraordinară din iunie 2015 finanţarea primăriei cu trei milioane de lei, fiind în curs de desfăşurare o nouă licitaţie.

Investiţia de la Bârseşti prevede construirea unei şcoli cu 10 clase, a unui cămin internat, a 10 garsoniere pentru cadrele didactice şi a unei săli de sport. Lucrările ar fi trebuit încheiate anul acesta.

campus_barsesti_7

Primăria Târgu Jiu va organiza la sfârşitul acestei luni o licitaţie pentru a desemna o altă firmă care să se ocupe de continuarea lucrărilor la investiţia de la Bârseşti. Macofil a renunţat la acest contract, spun autorităţile, pentru că nu i-au mai convenit preţurile. "Investiţia este în fază de licitaţie pe restul care a mai rămas de executat. S-a ocupat Macofil, dar nu a mai vrut să continue şi s-a reziliat contractul. Au spus că nu pot să facă faţă, să lucreze la preţurile vechi la care au reluat lucrările. Dacă în 30 iulie este licitaţia, cam de 2 luni sunt sistate lucrările. Tot ce este de aici încolo, s-au reevaluat toate, este publicat în SEAP, ca până în toamnă să se lucreze. Există fonduri europene şi cofinanţare primărie. Cofinanţarea primăriei se păstrează. Macofil s-a apucat, a zis că continuă pentru că aveau contract. S-a făcut act adiţional, au lucrat o luna-două şi au constatat că nu pot să ducă mai departe. N-au primit nu ştiu ce sumă, cât au putut să lucreze în 2 luni", a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.  

Liberalii ameninţă cu acţiune în instanţă

Consilierii locali ai PNL au cerut autorităţilor mai multe clarificări referitoare la contractul încheiat cu societatea Macofil pentru realizarea acestei investiţii, asta după ce, într-o şedinţă de Consiliu Local extraordinară de luna trecută a fost aprobată suplimentarea cu 3 milioane de lei a lucrărilor, din fonduri de la bugetul local. Printre altele, liberalii vor să ştie suma la care a fost atribuit contractul iniţial către executant, să li se prezinte studiul de fezabilitate pentru continuarea lucrărilor, dar şi cât s-a executat din contract. Numai că cei de la primărie nu au răspuns solicitării, iar liberalii au înaintat o nouă adresă luni, 20 iulie, prin care au comunicat autorităţilor că în situaţia în care nici în următoarele 30 de zile nu vor răspunde vor face acţiune în instanţă. "Noi, cei 4 consilieri ai PNL, am făcut o solicitare legată de campusul de Bârseşti. Am avut în luna iunie o şedinţă extraordinară prin care s-au modificat indicatorii tehnico-economici şi s-a solicitat o suplimentare cu 3 milioane din sursele proprii ale primăriei, din bugetul general. În sensul acesta, pentru că în şedinţa de  plen, când s-au prezentat argumentele nu au fost convingători nici domnul Ionescu, nici ceilalţi reprezentanţi, am solicitat lămuriri care nu ni s-au pus la dispoziţie, astfel încât am fost nevoiţi să facem o adresă pe care am depus-o pe 1 iulie şi la care nu am primit răspuns în cele zece zile legale, fie să ni se dea toate documentele, fie să ne atenţioneze că au nevoie de timp. În sensul acesta, am depus astăzi (n.red. 20 iulie) o completare la această solicitare, dar primarul încă o dată demonstrează că nu are respect de cetăţenii oraşului ", a declarat Eduard Berca, consilier municipal şi co-preşedinte PNL Târgu Jiu.

campus_barsesti_adresa_pnl

Ionescu: Se reactualizează preţurile, diferenţa o suportă primăria

Directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu a spus că suma aprobată în şedinţa extraordinară nu este una finală şi că va fi folosită pentru a suporta diferenţa de preţ din valoarea alocată de UE şi primărie şi cea care va reieşi în urma licitaţiei. "Acum se reactualizează preţurile. Ceea ce se ţine la licitaţie nu mai sunt preţurile de acum 4-5 ani, când a fost sistată lucrarea, a fost  reactualizată toată valoarea investiţiei, deci sunt preţurile noi care sunt supuse licitaţiei. După ce se ţine licitaţia vedem la ce preţ final rămâne. Este aprobată suma de 3 milioane lei, dar este o sumă orientativă, după încheierea contractului vom şti preţul final. Suma alocată de UE rămâne aceeaşi. Diferenţa până la valoarea de la licitaţie o asigură primăria", a precizat Marius Ionescu.

campus_barsesti_2

Şapte ani de promisiuni

Acum mai bine de 7 ani, în iulie 2008, administraţia locală din Târgu Jiu a demarat lucrările de construcţie la Campusul Şcolar de la Liceul Tehnologic Bârseşti, cu fonduri guvernamentale, prin Ministerul Educaţiei. Lucrările au fost licitate şi câştigate de societatea Macofil. Un an mai târziu, în mai 2009, lucrările au fost sistate pentru că banii guvernamentali nu au mai fost alocaţi. Valoarea iniţială a proiectului a fost de 10,8 milioane lei, din care au fost cheltuiţi pentru această investiţie aproximativ 1,2 milioane lei, spuneau anul trecut reprezentanţii primăriei. Premierul Victor Ponta şi primarul Florin Cârciumaru au semnat în luna septembrie a anului 2014 contractul de finanţare pentru crearea şi dotarea Campusului Şcolar Bârseşti. Practic, proiectul a fost refinanțat prin Programul Operaţional Regional, din fonduri europene de 14.871.322 lei, contribuţia primăriei fiind de 1.507.620 lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 13.363.701 lei.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: