Dezvăluire: Directorii CEO, cu demisiile pe masă la miezul nopţii

Negocierile pentru contractul de export de cărbune s-au purtat până târziu în noapte, iar acestea s-au lăsat cu demisiile directorilor! Informaţia apare într-un reportaj realizat de Digi 24. Fostul preşedinte al Consiliul de Supraveghere, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că nimeni nu era în stare să găsească soluţiile pentru a exporta cărbune direct. Acela a fost momentul în care au demisionat Maria Scurtu, directorul Diviziei Financiare, şi Daniel Pităroiu, adjunctul său.

DNA a început urmărirea penală asupra faptei în cazul contractului de export a 1,2 milioane de tone de cărbune de la CE Oltenia în Serbia, prin intermediarul BVA Coal SRL.

Laurenţiu Ciurel şi Andrei Gerea îşi dispută calitatea de „denunţător“ la DNA şi DIICOT, după scandalul contractului de cărbune. „Noi am pus la dispoziţie acte, am trimis contractele la absolut toată lumea. Din câte ştiu, nu ştiu dacă există vreo reacţie de la DIICOT, la DNA ni s-au cerut date suplimentare, dar nu am fost întrebaţi până acum”, spunea Laurenţiu Ciurel. „Noi am trimis concluziile raportului de control pentru că am fost sesizaţi mai departe şi vom vedea dacă se va considera dacă a fost un lucru rău sau nu“, a declarat ministrul Andrei Gerea.

O altă poveste a contractului

Din reportajul realizat de Digi 24 ies la iveală discuţiile şi implicaţiile contractului pentru livrarea cărbunelui la sârbi prin firma de apartament din Constanţa. CEO încasa 13 euro pe tonă, iar asocierea de trei firme, printre care şi BVA, 35,7 de euro.

CE Oltenia anunţase Consiliul de Supraveghere că va participa la licitaţia din Serbia într-un consorţiu, asigurându-se şi transportul. Gabriel Dumitraşcu, fost membru al Consiliului de Supraveghere al CEO, a declarat că au fost discuţii aprinse în urma cărora îşi depuseseră demisiile toţi directorii, deoarece nu voiau să exporte direct în Serbia. În final a fost menţinută demisia directorului financiar, Maria Scurtu. La scurt timp şi-a dat demisia şi adjunctul, Daniel Pităroiu. „Au început explicaţiile directorilor: că nu putem, că nu avem specialişti, că nu avem d-aia, nu avem d-aia, că nu putem să montăm transportul. A fost o discuţie întinsă până târziu în noapte. Cum naiba la 19.000 de angajaţi nu se găseşte un colectiv de 10 oameni care să coordoneze şi să strângă aceste date astfel încât să-ţi demonstrezi capabilitatea directă? Începând cu Laurenţiu Ciurel şi terminând cu directorul financiar, toţi au ameninţat că ei îşi depun demisiile, că nu sunt capabili să facă asemenea montaj. În momentul în care au spus că îşi depun demisiile, chiar am acceptat demisiile tuturor, dar situaţia era atât de tensionată, încât spre miezul nopţii am acceptat doar demisia directorului financiar, ceilalţi rămânând doar cu avertisment”, a susţinut Gabriel Dumitraşcu la Digi 24.

Pentru prima dată, Laurenţiu Ciurel, directorul CEO, a declarat că a încercat să participe la licitaţie în consorţiu cu CFR Marfă. „Şi împreună cu directorul de la CFR Marfă de la acea dată ne-am deplasat chiar şi în Serbia şi am încercat să creăm o structură, un consorţiu din Complexul Oltenia - noi producători, dânşii transportatori- cu care să participăm direct la licitaţie. S-a constatat însă că costul transportului devine atât de mare, mai mult decât dublu faţă de preţul tonei de cărbune. CFR Marfă s-a retras din genul ăsta de afacere, constatând că pe calea ferată costurile sunt imense. Am informat Consiliul de Supraveghere şi am constatat că noi nu ne putem asuma această logistică, adică un număr de track-uri de camioane, de barje, modernizarea unor porturi cu milioane de euro. Am hotărât în Directorat să vindem cărbunele, să facem licitaţie şi să vindem cărbunele la poarta companiei”.

BVA: Nu am făcut firma pentru licitaţie

Ce a urmat se ştie. A câştigat licitaţia de la CE Oltenia firma BVA Coal SRL din Constanţa, înfiinţată înainte cu o lună de licitaţie, care nu avea niciun salariat. Directorul Laurenţiu Ciurel declara şi atunci, şi acum, că aceasta este o firmă de apartament, dar care a acceptat toate condiţiile impuse de companie. Ulterior s-a văzut că nu a respectat nici un rând din contract. BVA Coal SRL s-a obligat să plătească şi o garanţie de bună execuţie de peste 700.000 de euro dacă apar probleme cu contractul, dar CE Oltenia a fost de acord să modifice înţelegerea în favoarea firmei din Constanţa. A renunţat la garanţie şi a înlocuit-o cu bilete la ordin fără valoare.

Reprezentanta firmei BVA, Brigitta Nițoi, susţine că firma nu a fost înfiinţată pentru contractul de export de cărbune: „A fost făcută această societate, dar nu strict pentru participarea la această licitaţie. A fost făcută societatea undeva în septembrie. Nimeni nu ştia în septembrie că se va face o licitaţie în decembrie la CEO Oltenia”. Dar despre exportul de cărbune se discuta de câteva luni bune. Firma e înfiinţată la finalul lunii octombrie, dar a contactat CEO din septembrie, după cum spune compania într-un comunicat. Surprinzător, Brigitta Niţoi a spus la Digi 24 că: „În realitate, CEO Oltenia ia de la noi, de la BVA Coal, undeva la 18,75 euro pe fiecare tonă de cărbune. A trebuit să intervenim noi cu costuri proprii şi personale şi cu utilaje proprii în producerea cărbunelui”.

După livrarea a aproximativ 500.000 de tone contractul a fost reziliat, iar CEO a câştigat 500.000 de euro, spune Ciurel. Laurenţiu Ciurel, director CEO: „Ar fi trebuit să fie 1,2 milioane de tone, din păcate după ce s-a luat aproximativ 500.000 de tone s-a sistat din motive pe care nu le cunoaştem. Pe durata cât el s-a desfăşurat complexul Oltenia a făcut din el un profit care poate fi arătat de 500.000 de euro”. Curtea de Conturi a estimat o pierdere de 8,4 milioane de lei după acest contract.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: