DECIZIE: Cât costă fuziunea Termo Craiova cu CE Oltenia

Consiliul Concurenţei a autorizat fuziunea prin absorbţie a Termo Craiova de către Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia).  Reţeaua de încălzire a municipiului Craiova are datorii către complex de peste 2000 de miliarde, care vor fi şterse odată cu această fuziune. Şi reţeaua de alimentare din Craiova costă, în sensul că CE Oltenia trebuie să facă investiţii de cel puţin 100 de milioane de euro. Nu este prima achiziţie nefericită a CEO. Acum câteva luni, Guvernul a decis ca termocentrala de la Halânga să fie preluată de compania din Gorj, în contul datoriilor pe care RAAN Severin le are.

Consiliul Concurenţei a publicat ieri detalii în urma analizei acestei fuziuni: „Analiza efectuată din punct de vedere concurenţial a demonstrat că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia. În aceste condiţii Consiliul Concurenţei a emis o decizie de neobiecţiune, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal“.

Decizia este explicată prin faptul că cele două unităţi de producţie, Termo Craiova şi SE Craiova  II au roluri complementare în ceea ce priveşte activitatea de producere şi furnizare a energiei termice, astfel încât aceste întreprinderi nu se află într-o concurenţă reală. „Prin realizarea concentrării economice, în cadrul CE Oltenia, are loc integrarea tuturor activităţilor care compun sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Craiova, ce cuprinde: sursele de producere a energiei termice (centrală în cogenerare şi centrale termice) şi reţelele care asigură transportul şi distribuţia energiei termice“, se arată în decizia Consiliului Concurenţei.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: