Demersuri pentru înfiinţarea Episcopiei de Gorj

S-a dat startul la strâns de semnături pentru înfiinţarea Episcopiei de Gorj. Primul care a semnat în acest sens este Adrian Gorun, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi din Tg-Jiu. Preoţii din judeţ nu vor sprijini acest proiect, şi asta pentru că nu au undă verde de la Înalt Preasfinţitul Irineu Slătineanu, Mitropolitul Olteniei.
 Din cele cinci judeţe ale Mitropoliei Olteniei, Gorjul este singurul judeţ care nu are o episcopie proprie. Un grup format din membrii mireni ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Craiova face demersuri pentru înfiinţarea Episcopiei de Gorj. “ÎnaltPreasfinţitul Irineu nu are în vedere imediata înfiinţare a Episcopiei la Gorj şi probabil va transmite acest lucru şi preoţilor care îi sunt în directă subordonare” susţine Gheorghe Mihăiţă unul din membrii cu iniţiativă.
 Preotul Alexandru Cornoiu, implicat şi el în susţinerea acestui proiect, spune că se încearcă de mulţi ani înfiinţarea Episcopiei de Gorj, numai că "întodeauna li s-au pus beţe în roate de către cei de la Mitropolia Olteniei. Socotesc că este chiar un imperativ care trebuie soluţionat pentru că au trecut ani de zile de când Gorjul a primit făgăduinţa că aici va fi numit un episcop”, susţine acesta.
 De aceeaşi părere sunt majoritatea preoţilor din Gorj numai că, spun ei, nu pot semna nimic fără acordul Înalt Preasfinţitului Irineu Slătineanu, Mitropolitul Olteniei. Preotul Mihai Negoescu de la parohia Iezureni afirmă că ”este binevenită înfiinţarea acestei Episcopii, acum rămâne să ne supunem hotărârilor Mitropoliei”. Unul dintre membrii grupului format pentru strângerea de semnături în vederea susţinerii înfiinţării Episcopiei de Gorj este Gheorghe Mihăiţă, profesor universitar. El spune că se bazează pe sprijinul enoriaşilor întrucât preoţii nu sunt hotărâţi dacă vor sprijini sau nu acest proiect. “Preoţii nu vor semna niciunul acest tabele pentru că iese de sub ascultarea Mitropolitului prin acest act, orice preot”. declară Gheorghe Mihăiţă.
 
 Sprijin de la universitari

 Primii care au răspuns apelului făcut de către grupul de iniţiativă pentru susţinerea demersurilor de înfiinţare a Episcopiei de Gorj sunt cei din administraţia Universităţii “Constantin Brâncuşi “din Tg-Jiu, în frunte cu rectorul Adrian Gorun. “Am semnat pentru a se înfiinţa Episcopia la Gorj din mai multe motive. Unul ar fi că Gorjul a fost privat comparativ cu celelalte judeţe ale Olteniei, şi mă întreb de ce au prioritate judeţele Mehedinţi, Olt şi Vâlcea în condiţiile în care se mediatizează şi se declară că există valabilitatea pluralităţii în credinţă”, spune rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi, Adrian Gorun.
 Credincioşii spun că vor susţine înfiinţarea Episcopiei de Gorj a Bisericii Ortodoxe Române, de altfel, mulţi dintre ei şi semnând pentru acest lucru. “Nu ştiam că se încearcă înfiinţarea unei Episcopii în Gorj, dar este o veste bună, în special pentru preoţi, întrucât nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Craiova atunci când au câte o problemă. Voi susţine prin semnătură acestă iniţiativă” susţine Vasile Vulpe din Tg-Jiu. Perioada de strângere de semnături va dura până în luna decembrie. În funcţie de numărul de semnături Mitropolia va decide dacă va fi înfiinţată sau nu Episcopia de Gorj. A fost stabilită si locaţia pentru sediul Episcopiei, respectiv fosta Unitate Militară din Tg-Jiu.
 


Vizualizări: 356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: