Demisie la ceas de seară a ministrului de Interne

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a demisionat aseară din funcţie, la doar zece zile de la numire. Dragnea este a doilea ministru al MAI care demisionează în acest început de an, după Gabriel Oprea. Analiştii politici apreciază că PSD va avea prejudicii de imagine după aceste demisii, motivate oficial cu argumente profesionale, dar care nu au convins pe nimeni. Dacă Oprea şi-a motivat demisia prin faptul că nu a fost lăsat să-şi formeze echipa, fiind încălecat de liderii politici, Dragnea a invocat fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009. Numai că bugetul este abia în fază de proiect şi nu a ajuns încă la Parlament. Dragnea nu mai putea să aştepte mult timp însă, deoarece risca să piardă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, din cauza incompatibilităţii.

Dragnea şi-a anunţat demisia luni seara, în jurul orei 21, la o oră după ce şi-a depus demisia pe masa premierului Emil Boc. Ministrul Dragneaa precizat că, atâta timp cât, din motive obiective, ţintele asumate de el la preluarea mandatului - de descentralizare a administraţiei publice şi de creştere a siguranţei cetăţenilor nu pot fi atinse - înţelege să-şi prezinte demisia de onoare. El a spus că nu vrea să fie pus în situaţia de a fi un membru al Guvernuluicare ia atitudine împotriva deciziilor acestuia.

"Este evident că, din motive obiective, ţintele asumate şi strategia de descentralizare pe care mi le-am propus nu pot fi aplicate. Deoarece intervenţiile mele pe acest subiect pot conduce la o atitudine ostilă atât faţă de autorităţile locale, cât şi faţă de structurile ministerului şi pentru a nu mă situa în poziţia ingrată de a fi membru al Guvernului care ia atitudine împotriva Guvernului şi implicit pentru a nu crea tensiuni în cadrul alianţei de guvernare îmi depun demisia de onoare din funcţia de ministrul al Internelor şi Administraţiei", a afirmat Dragnea.

El a spus că nu poate asista la diminuarea resurselor financiare şi implicit la riscul neasigurării unor servicii de calitate pentru cetăţean. "Înţeleg constrângerile bugetare, dar s-a recurs la asemenea măsuri care împiedică şi apoi să mă uit cu seninătate la colegii mei şi să le explic că înţeleg, dar nu am resursele necesare...", a adăugat ministrul demisionar.

El a subliniat că siguranţa cetăţeanului se asigură în principal în teren, pe stradă, şi din aceste considerente a susţinut alocarea de resurse în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate. "Atât timp cât structurile ministerului nu sunt susţinute financiar, este imposibil să previi şi să asiguri liniştea cetăţeanului. Am participat la toate discuţiile pe tema bugetului de stat în cadrul cărora mi-am susţinut punctul de vedere. Este evident că din motive obiective ţintele asumate şi strategia de descentralizare pe care mi le-am propus nu pot fi aplicate", a argumentat Liviu Dragnea.

Oprea crede că Dragnea are şi alte motive

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea a declarat luni seara că motivele care l-au determinat pe Liviu Dragnea să demisioneze din funcţia de ministru al Internelor sunt aceleaşi care l-au determinat şi pe el să facă acelaşi gest. Oprea a afirmat că Dragnea este "un om cu experienţă, inclusiv profesională şi politică" şi a apreciat că "dincolo de problemele invocate legate de bugetul MAI" motivele care l-au făcut pe Dragnea să demisioneze din funcţia de ministru sunt similare cu cele care l-au determinat pe el să facă acum aproape o lună acelaşi pas. "Eu cred că sunt aceleaşi motive care m-au făcut şi pe mine să demisionez din funcţia de ministru al Internelor. Cred că a fost supus unor presiuni care au avut loc şi în cazul meu", a mai afirmat Oprea.

Geoană promite rapid numirea unui nou ministru

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat aseară la TVR că este mâhnit de decizia lui Liviu Dragnea de a demisiona din fruntea MAI. În legătură cu informaţiile apărute în presă despre un eventual conflict privind neacceptarea unora dintre oamenii propuşi de el în eşalonul II din MAI, Geoană a spus că nu crede în această motivaţie. Preşedintele social-democraţilor consideră că demisia lui Liviu Dragnea este legată de ambiţia sa prea mare faţă de ce putea să ofere financiar mandatul său de ministru. "Nu este uşor pentru partid să explice opiniei publice" aceste demisii de la MAI, a spus Geoană. El a promis că nominalizarea noului ministru se va face în scurt timp.

Dragnea a depus jurămânul ca ministru de Interne în data de 20 ianuarie, fiind instalat în funcţie a doua zi, şi avea termen 15 zile pentru a renunţa la funcţia de preşedinte al CJ. El i-a succedat lui Gabriel Oprea, care a demisionat după 20 de zile la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv la a lui Virgil Ardelean la DGIPI. Între cele dou mandate, interimatul a fost asigurat de vicepremierul Dan Nica.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: