PSD s-a consolat cu ideea că mineritul şi energia sunt la PDL

Şansele ca noii şefi din minerit şi energie să fie schimbaţi din posturile de conducere sunt nule, iar de lucrul acesta par să îşi fi dat seama chiar şi cei de la PSD Gorj. Aceştia au confirmat ieri pentru Pandurul că nu au nominalizat pe nimeni în locul actualilor directori generali. În schimb, Ionel Manţog, a declarat ferm că „cel puţin pentru o perioadă de timp” ministrul Adriean Videanu nu va opera nicio schimbare în rândul celor pe care tocmai i-a numit pe posturi.

Imediat după sărbătorile de iarnă, social-democraţii gorjeni s-au făcut remarcaţi prin cererile lor constante de a li se numi proprii reprezentanţi în posturile de directori generali în minerit şi energie. Cine sunt însă „reprezentanţii”- Nimeni, după cum am aflat cu stupoare de la mai marii filialei.

PSD Gorj nu a nominalizat pe nimeni pentru a ocupa eventualele posturi de conducere din minerit şi energie, în cazul în care ar fi obţinut schimbarea actualilor directori generali din domeniile respective. Preşedintele executiv al filialei, Ion Călinoiu, afirmă că organizaţia va face eventuale nominalizări doar după ce va vedea că directorii generali instalaţi recent în funcţii vor fi demişi, aşa cum solicită PSD Gorj de peste două săptămâni. Călinoiu declară că filiala nu renunţă la hotărârea sa de a-şi pune proprii reprezentanţi în posturile de conducere, deşi nu are nicio nominalizare în acest sens. Câţiva dintre „potenţialii” cu aspiraţii la asemenea funcţii înalte ne-au mărturisit însă că partidul nici nu i-a întrebat dacă „se bagă” la asemenea dregătorii şi nici pe ei nu-i mai prea interesează în contextul actual, pentru că îşi dau seama cu toţii că nu mai sunt şanse pentru a se schimba actualii directori pentru a fi promovaţi oamenii PSD-ului. Altfel spus, social-democraţii din minerit şi energie ţin bine de scaunele pe care le au din vremea coabitării cu PNL şi le bat obrazul de la distanţă şi din anonimat şefilor organizaţiei pe motiv că nu s-au bătut suficient pentru promovarea lor.

Manţog cere seriozitate şi responsabilitate de la PSD

Unul dintre directorii generali vizaţi de solicitarea PSD Gorj este democrat-liberalul Ionel Manţog, care este şef la Complexul Energetic Turceni şi consilier personal al ministrului economiei Adriean Videanu. Manţog spune că PSD Gorj nu are motive să facă vreo nominalizare pentru că i-a nominalizat deja pe directorii de la CE Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Conform acestuia, actualii directori generali au fost numiţi în posturi cu acceptul mai marilor PSD Gorj, chiar dacă liderii social-democraţi declară public altceva. Manţog spune că îl roagă frumos pe Ion Călinoiu să îşi reamintească discuţiile pe care le-a avut cu liderul sindical Marin Condescu. Şeful de la CE Turceni afirmă că, în cazul în care mai marii PSD Gorj vor continua să ascundă adevărul, el va fi nevoit să facă public felul în care fiecare dintre aceştia şi-a dat acceptul pentru instalarea pe posturi a noilor directori generali din minerit şi energie.

„PSD nici nu avea pentru ce să facă vreo nominalizare în această perioadă pentru că, atât prin conducătorii locali, cât şi prin reprezentanţii centrali, a nominalizat actualii directori. Dacă este vorba despre Călinoiu, eu îl rog frumos să îşi reamintească discuţia cu Marin Condescu, aşa cum îi rog frumos pe cei de la PSD să înceteze cu ascunderea adevărului. Altfel, mă forţează să spun cum şi în ce formă şi-a dat fiecare acordul. Numirea directorilor generali, aşa cum a rezultat din discuţiile avute la domnul ministru Videanu, reprezintă un capitol închis cel puţin pentru o perioadă de timp. Complexurile energetice şi SNLO au nevoie de decizii capitale în următoarea lună în legătură cu lucrări care condiţionează existenţa lor în viitorul lor apropiat. În modul cel mai serios cu putinţă îi invit pe cei de la PSD să participe la luarea acestor decizii pentru că timpul nu aşteaptă pe nimeni”, afirmă Ionel Manţog.

Indemnizaţie mică, interes pe măsură de la social-democraţi

Scandalul respectiv a început cu peste două săptămâni în urmă, după ce PSD Gorj a decis să ceară schimbarea noilor directori generali de la SNLO şi CE Rovinari. Filiala şi-a retras chiar şi membrii din consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor, Ionel Manţog declarând acum că unităţile respective au nevoie de luarea unor decizii vitale pentru existenţa lor, decizii care presupun şi implicarea reprezentanţilor PSD Gorj. Asta ar presupune numirea unor noi reprezentanţi ai filialei în locul celor care au demisionat, singurul care a rămas pe baricade deocamdată fiind Emanoil Popescu. Acesta spune că nu pleacă CA-ul de la SNLO sub nicio formă pentru că nu are nici firme şi nici nu este plătit în funcţia respectivă cu mai mult de o jumătate de milion de lei vechi. În asemenea condiţii, la asemenea „bănet”, devine clar că pe cei de la PSD nu-i prea poate interesa munca gratis pe care ar trebui să o presteze, mai ales că unele decizii pe care vor trebui să le ia sunt extrem de importante, posturile respective fiind bine plătite doar până acum. Guvernul Boc a reglementat recent ca plata membrilor AGA şi CA să fie la 1% din leafa directorului general, lucru care presupune remuneraţii extrem de mici, nesemnificative chiar, pe vechea fostei guvernări suma ajungând la 25% dintr-un salariu care nu era nici el plafonat la câteva mii de lei şi care ajungea uneori şi la peste 10.000 de lei.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: