Deputat: Nu ştiu de ce sunt atâţia şomeri în Gorj

Parlamentarii USL au explicaţii pentru faptul că în Gorj sunt mult mai multe concedieri decât angajări. Vina o poartă autorităţile locale care nu ştiu să le ofere facilităţi investitorilor, dar şi Complexul Oltenia care a lăsat prestatorii de servicii fără obiectul muncii. Sunt şi aleşi care nu îşi explică de ce în Gorj este mai rău decât în restul ţării.

Faptul că mii de gorjeni şi-au pierdut locurile de muncă o ştiu chiar şi parlamentarii USL. Deputatul PSD Mihai Weber, admite că situaţia nu este tocmai roză şi că, deşi au fost create noi locuri de muncă, aşa cum promiseseră în campania electorală, numărul angajărilor păleşte în comparaţie cu cel al disponibilizaţilor. „Cred că e o situaţie punctuală la noi, pentru că la nivel de ţară, ca urmare a ultimei statistici, numărul de locuri nou create a crescut, s-au raportat peste 60.000 de noi locuri de muncă. Nu ştiu de ce la noi este numărul acesta ridicat de şomeri, probabil şi Hidroelectrica a intrat în incapacitatea asta de plată şi una dintre măsuri a fost restructurarea, sunt societăţile care au prestat servicii pentru activitatea minieră. E adevărat, ca semnal nu e deloc pozitiv, nu e un lucru bun”, a spus deputatul PSD Mihai Weber.

Greblă: Trebuie să fi atractiv pentru investitori

Senatorul PSD Toni Greblă este de părere că economia judeţului a avut de suferit de pe urma regresului înregistrat de activitatea minieră. „Din păcate economia judeţului este strict dependentă de activitatea din minerit şi de activitatea de producere a energiei electrice. Spuneam din luna februarie, datorită unor condiţii obiective, dar şi prea multului subiectivism, activitatea din minerit a cunoscut un regres, producţia de energie este sub capacitatea optimă de funcţionare şi toate astea au influenţat întreaga economie a judeţului. E prima jumătate a anului de guvernare, ploile din toamnă şi primăvară au făcut ca hidro să meargă foarte bine astfel încât consumul de energie a scăzut la nivelul ţării şi toată această scădere s-a închis din păcate pe Compania Energetică Oltenia”.

Toni Greblă mai spune că nu există înţelegere între factorii de decizie de la nivelul judeţului pentru a discuta despre beneficiile care ar putea fi oferite celor care vor să investească în acest judeţ.”Când vor să vină investitori în zonă trebuie să fie atractiv pentru ei, asta înseamnă să le acorzi mai multe facilităţi decât au în altă parte. Din păcate nu a existat o asemenea deschidere, din multe motive. Unul dintre motive este că, dacă se acordă nişte facilităţi, toată lumea sare la gâtul ăluia care le-a acordat”.

CE Oltenia, vinovat pentru disponibilizări

Senatorul PNL Dian Popescu spune că de vină pentru multele disponibilizări care s-au efectuat în Gorj este CEO, care nu a avut activitate, firmele prestatoare fiind nevoite să treacă la concedieri colective. „Foarte multe persoane din judeţul Gorj şi-au pierdut locurile de muncă pentru că nu a funcţionat Complexul Energetic Oltenia. Discutăm de câteva mii de oameni de la începutul anului numai în industria orizontală, cea care ocupă practic forţa de muncă, nu pilonul în sine, nu Complexul în sine. Industria pe orizontală are angajaţi mai mulţi decât Complexul. M-am şi separat de deciziile luate în CE Oltenia pentru că nu se pot respecta promisiunile cu un asemenea management”, a declarat senatorul Dian Popescu.       

CE SPUN CIFRELE

De la începutul anului şi până în prezent peste 3500 de gorjeni au devenit şomeri, neluând în calcul pe cei care nu au putut beneficia de acest sprijin. Numai disponibilizări colective au fost peste 1000. Tot în aceeaşi perioadă, au fost efectuate şi circa 2600 de angajări.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: