Deputatul Militaru cere bani pentru colegiul său

Adoptarea bugetului pentru anul în curs îl va ţine pe deputatul PDL de Gorj, Severus Militaru, la Bucureşti şi pe parcursul sfârşitului de săptămână. Dat fiind faptul că face parte din comisia de buget–finanţe–bănci, Militaru nu va ajunge acasă în acest weekend, urmând să reprogrameze audienţele şi întâlnirile din colegiu stabilite pentru zilele de vineri şi sâmbătă. Propunerile de îmbunătăţire a proiectelor bugetului de stat şi asigurărilor sociale au fost depuse până astăzi dimineaţă.

După consultarea sindicatelor şi aprobarea Guvernului, proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat au fost trimise spre dezbatere Parlamentului. De ieri au început şedinţele comune ale comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor pentru examinarea şi avizarea acestora. Finalizarea proiectului de buget are prioritate, iar comisia de specialitate trebuie să-şi încheie cât mai repede raportul pentru ca de luni să înceapă dezbaterile în plen. Celelalte comisii parlamentare avizează proiectele doar la capitolele care intră sub incidenţa obiectului lor de activitate.

Amendamente pentru bugetul localităţilor din Colegiul IV

Din Gorj, cele mai multe amendamente ţin de colegiul electoral nr. IV, unde deputatul Severus Militaru a solicitat ca în noua lege a bugetului de stat să fie prinse o serie de investiţii. Printre acestea se numără alocarea fondurilor necesare construirii şi reabilitării a şapte lăcaşe de cult în localităţile Negomir, Dragoteşti, Mătăsari, Covrigi, Bolboşi, Borăscu şi Râpa. Deputatul a mai cerut bani pentru construcţia campusului şcolar al Colegiului tehnic Constantin Rădulescu din Motru şi a căminului cultural de la Văgiuleşti, pentru modernizarea şcolii generale de la Roşiuţa şi terminarea construcţiei sediului primăriei Samarineşti, pentru reabilitarea spitalului orăşenesc Turceni şi finalizarea unor drumuri comunale. Militaru spune că a preferat să ceară punctual fonduri pentru ca, în cazul aprobării, acestea să ajungă cu siguranţă la destinaţie, fiind cunoscută modalitatea preferenţială de împărţire a banilor, odată ajunşi în vistieria Consiliului Judeţean.

Proiectul de buget pentru anul 2009 este construit pe o creştere economică de două procente şi jumătate faţă de cele 7,8% de anul trecut şi un deficit bugetar în jurul a 2% din PIB, în condiţiile în care deficitul anului trecut se ridică la peste cinci procente, datorate  cheltuielilor bugetare. S-a cheltuit mai mult decât s-a încasat cu aproape 7 miliarde euro, banii fiind folosiţi pentru cheltuieli de personal şi achiziţii de bunuri şi servicii, nicidecum pentru investiţii cum sugera fostul premier. Facturile neachitate ale guvernului Tăriceanu, transmise spre plată actualului buget, se ridică la 1,1 miliarde lei, iar bugetele locale nu puteau ieşi nici ele din trendul datornicilor lansat de fostul guvern. 

Deputatul Severus Militaru a precizat că proiectul noului buget vizează în principal investiţiile, deşi pleacă din start cu handicapul pe care îl presupun restanţele. El a exemplificat acest lucru cu fondurile alocate dezvoltării infrastructurii, care reprezintă 20 de procente din noul buget, cea mai mare sumă de după 1989 destinată acestui sector. Militaru a definit ca prioritate absolută a viitorului buget menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea infrastructurii. Actualul legislativ şi-a mai propus menţinerea cotei unice de impozitare şi remedierea absorţiei fondurilor comunitare, având în vedere situaţia creată în 2008 când sumele contractate au însemnat cu 1,2 miliarde euro mai puţin decât cele prevăzute în buget.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: