Deputatul Militaru sprijină expoziţia foto a artistului Teodor Dădălău

Când laolaltă se adună oameni pe care îi uneşte respectul pentru artă ca act de conştientizare a respectului pentru viaţă, se întâmplă ceea ce s-a întâmplat miercuri seara la Curtea de Argeş, unde iubitori de frumos din Gorj, Argeş şi nu numai au venit să celebreze opera unui artist gorjean, deja foarte bine cunoscut atât în România, cât şi pe alte meleaguri. După prezentarea la Bruxelles şi Tokyo, în 2002 şi 2006, expoziţia de artă fotografică “ Oameni şi locuri din ţara lui Brâncuşi” a artistului Teodor Dădălău, îmbunătăţită cu noi lucrări, a fost vernisată la Muzeul municipal din oraşul-curte domnească, în prezenţa a numeroşi oameni de cultură, reprezentanţi ai administraţiei locale, jurnalişti din cele două judeţe şi a susţinătorului financiar al acesteia, deputatul de Gorj Severus Militaru. Tânărul parlamentar, al cărui sprijin pentru acţiunile de cultură nu mai este o noutate, şi-a exprimat din nou nedumerirea faţă de atitudinea celor care patronează administrativ cultura gorjeană, având în vedere concursul limitat sau chiar inexistent pe care mai marii Consiliului Judeţean îl dau artiştilor consacraţi, deşi aceştia promovează cel mai bine valorile şi imaginea Gorjului, prin opera şi prezenţa lor. Expoziţia de la Curtea de Argeş, care ilustrează în 45 de lucrări ceea ce au mai frumos meleagurile lui Brâncuşi, se înscrie în manifestările care descoperă potenţialul turistic gorjenesc, pe care artistul fotograf l-a făcut cunoscut lumii ori de câte ori a avut ocazia. Poate tocmai de aceea deputatul consideră că imaginile ridicate la rang de artă de talentul gorjeanului ar trebui să urmeze şi alte trasee naţionale, după cele zece zile petrecute în Curtea de Argeş. "Secvenţele furate timpului de aparatul de fotografiat al artistului constituie o remarcabilă carte de vizită a judeţului, pe care edilii gorjeni nu ar trebui deloc să o neglijeze, cu atât mai mult cu cât în ea regăsim valori de care promovarea noastră turistică are mare nevoie. Cred că această carte de vizită ar trebui prezentată în mai multe locuri din ţară şi în aceeaşi măsură ea obligă autorităţile locale - la implicare în primul rând, la susţinere şi mai ales în găsirea de soluţii pentru ca Gorjului să-i fie recunoscută şi utilă valoarea”, spune parlamentarul.
 Fotografiile lui Teodor Dădălău surprind într-un mod aparte identitatea satului gorjenesc, transformând peisaje aparent obişnuite în invitaţii de nerefuzat pentru cel ce le priveşte. Într-un fel anume, construit în timp cu pasiune şi înzestrare, artistul gorjean distinge frumuseţea locurilor din ţara lui Brâncuşi, redând-o apoi pentru a contribui la continuitatea sa. Deşi nu au primit nume, tablourile maestrului îşi transmit mesajul foarte simplu şi tot la fel de uşor concurează genul pictat : “Când fotograful e meşter, poţi citi în fotografie ca într-o carte - aprecia primarul oraşului gazdă, Nicolae Diaconu - iar fotografiile lui T. Dădălău chiar sunt cărţi deschise în care noi, călători abătuţi din drum de frumuseţea lor, putem deveni oricând personaje principale.“ Mai mult sau mai puţin în glumă, dar evident veritabil, edilul a făcut cunoscut încă un motiv pentru care îl apreciază pe artistul din Gorj : “Organizează acţiuni culturale de amploare la el acasă, cu multă insistenţă în loc de bani….!” 
 Amintind de celebra invitaţie a lui Brâncuşi, deputatul Severus Militaru a invitat oficialităţile argeşene în Gorj, într-un schimb de legături culturale în care pot descoperi trasee nebănuit de frumoase, dar şi istorice, din care Coloana, Poarta şi tăcuta Masă cu siguranţă nu pot lipsi.  


Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: