Deputatul Mocioi, la discuţii cu liderul profesorilor

Deputatul Niculina Mocioi va avea astăzi o întâlnire cu preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu, Florinela Ponta, pentru a pune la punct un amendament prin care să fie modificată Legea salarizării personalului nedidactic din învăţământ. Sindicaliştii vor ca sporul de vechime să fie scos din salariul de bază, astfel încât această categorie de personal să aibă beneficii financiare mai mari.

Deputatul de pe Colegiul 5, Niculina Mocioi, a transmis la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii memoriul adus de sindicate la cabinetul parlamentar în aprilie. Este vorba despre memoriul referitor la salariile de mizerie a peste o mie de persoane, angajate în şcoli.

Trebuie schimbată legea

Deputatul Mocioi a primit răspunsuri de la ambele ministere, însă acestea nu sunt foarte clare, parlamentarul luând decizia de a se întâlni personal cu Ponta. Cert este că pentru a putea sprijini personalul nedidactic, este nevoie însă de o modificare a legii astfel încât sporul de vechime de 25% să nu mai fie inclus în salariul de bază. Astăzi, Niculina Mocioi va avea o întâlnire cu liderii sindicatului pentru a stabili detaliile în privinţa propunerii legislative. „Am stabilit o întâlnire cu doamna Florinela Ponta, vineri la orele 10. Mă voi consulta cu dumneaei, pentru că dânsa este specialistul, pentru a şti cu exactitate pe ce trebuie exact intervenit şi eu voi veni cu un amendament pe lege. După aceea voi putea să prezint în Parlament acest amendament. Am solicitat şi un răspuns la memoriul sindicatului însă ministerele nu făcut decât să arunce pisica una în curtea alteia”, a declarat Niculina Mocioi, deputat PP-DD pe colegiul 5.

Reprezentanţii SLI spun că poate ar fi avut mai multe şanse în schimbarea legii dacă şi celelalte sindicate din ţară ar fi făcut demersuri pentru a sprijini personalul nedidactic din învăţământ.  „Noi vrem să se schimbe legea pentru aceşti oameni care abia supravieţuiesc. Minimul pe care noi îl putem cere şi cu care cât de cât ar fi ei mulţumiţi ar fi să li se scoată în primă fază sporul de vechime din salariul de bază. Să aibă salariul minim pe economie la care să se adauge sporul de vechime. În ţară nu au prea făcut activităţi de protest şi ca să putem să ducem la minister nişte hârtii ar fi trebuit ca mai multe sindicate să-şi fi făcut treaba, fiecare aşteaptă să facă alţii”, a declarat Florinela Ponta, preşedintele SLI Târgu Jiu.

SALARII

Salariile personalului nedidactic nu au mai fost majorate încă din anul 2008. Circa 1000 de persoane reprezintă personal nedidactic la nivelul judeţului Gorj.  Salariile acestora, în cele mai multe cazuri, nu depăşesc minimul pe economie.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: