Deputatul Pecingină susține revendicările lui Căldărușe. Sau invers!

Deputatul PNL, Gheorghe Pecingină, le dă apă la moară celor care susțin că el le face agenda unor lideri sindicali din Complexul Energetic Oltenia, în primul rând a președintelui SMEO, Gabriel Căldărușe.

Sindicatul Mine Energie Oltenia a organizat luni un protest care părea de amploare, în sensul că peste o sută de salariați au intrat în greva foamei. Au renunțat însă la protest înainte de masa de prânz, devenind astfel ținta ironiilor colegilor lor care protestează de opt săptămâni în Piața Prefecturii.

Căldărușe a renunțat la protest după ce a fost asigurat că ministrul Energiei va avea o întâlnire cu liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, întâlnire care ar fi fost însă stabilită încă de săptămâna trecută. De asemenea, Căldărușe a cerut guvernului să aprobe un ajutor pentru companie, pentru achiziționarea certificatelor de carbon, dar și acest act normativ ar fi deja pe circuitul de avizare.

Propunerea lui Căldărușe pe care o susține liberalul Pecingină se referă la un act normativ pentru reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor. Nu proiectul de lege aflat acum în parlament, pe care îl cer cei care protestează de opt săptămâni, ci un alt proiect, care urmează să fie făcut și prin care salariaților CE Oltenia li se acordă un statut special. ”Este discutabilă varianta. Mereu am fost deschiși la orice inițiativă care ar avantaja angajații din Gorj, în special pe cei din Complexul Energetic Oltenia. Urmează să analizăm și această propunere. Noi am anunțat un pachet de măsuri, iar pe lângă acestea sunt acceptate și alte propuneri care pot aplicate. În primul rând, vom susține emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care să fie alocate sumele necesare pentru achiziția certificatelor de CO2. De asemenea, susținem prelungirea condițiilor deosebite de muncă, valabile până la finalul lunii septembrie. Vrem soluții aplicabile care să nu implice falimentul companiei”, a spus liberalul Gheorghe Pecingină, la Radio Infinit.

Bineînțeles, opozanții lui Căldărușe susțin că liberalii vor să trântească în parlament legea cerută de mineri și l-au pus pe liderul SMEO să inventeze altă lege, ca să abată atenția.

A spus-o Nicu Bunoaica, inițiatorul protestului din Piața Prefecturii Gorj. ”De dimineață am vorbit cu un reprezentant al sindicatului SMEO. Eu nu cred că ei vor merge pe același proiect de lege ca al nostru, ci unul pe care îl face din umbră Vîlceanu. Din punctul meu de vedere, domnul Căldărușe este unealta domnului Pecingină. Eu sunt suspicios în privința protestului din fața CEO. Nu sunt 200 de mineri în greva foamei, ci 2 sau 3 pârliți. Ei au alte interese. Se pregătește încă un proiect de lege de care vor beneficia doar cei care au condiții deosebite”, a spus Bunoaica.

Sindicalistul Lulu Păuna este și el de aceeași părere cu colegul său Bunoaica, afirmând că se forțează mâna ministrului Energiei, Virgil Popescu, să vină la Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: