Despăgubiri pentru mistreții lui Iordache

Victorie în instanță pentru senatorul PNL de Gorj, Ion Iordache. Omul de afaceri din Turceni se judecă din vară cu statul român pentru a obține despăgubiri de aproape 7 milioane de lei pentru mistreții împușcați în fondul său de vânătoare.

Tribunalul Gorj a decis vineri, 12 martie, să-i aprobe cererea de acordare a despăgubirilor.

„Obligă pârâții Comisia de evaluare a sumelor pentru pierderea suferită de SC Greenadel Prod SRL (...) la stabilirea sumelor, a valorii de înlocuire la valoarea de piață, pentru pierderea suferită de reclamantă, urmare a acțiunilor întreprinse în baza Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane nr. 469/10.01.2020. Obligă pârâții (...) să procedeze la întocmirea completă a fișelor de evaluare pentru pesta porcină africană în vederea completării documentației pentru despăgubiri, în conformitate cu dispozițiile art. 11 din HG nr. 1214/2009 privind Metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în sentința instanței.

Circa două mii de porci au fost împușcați în complexul de vânătoare al omului de afaceri. Asta după ce la începutul anului trecut, în complex au fost găsiți trei mistreți morți, analizele arătând că aveau pestă.

Omul de afaceri a cerut să primească despăgubiri similare cu cele acordate pentru sacrificarea porcilor cu pestă din gospodăriile oamenilor.

După refuzul autorităților sanitar veterinare, care au invocat lipsa unui cadru legal,

firma lui Iordache, SC Greenadel Prod SRL, a deschis proces în instanță.

Direcţia Sanitar Veterinară nu a considerat complexul de vânătoare ca fiind o exploataţie eligibilă pentru despăgubiri, în vreme ce o altă instituție a statului, Prefectura Gorj, a fost de părere că animalele sacrificate provin dintr-o „exploataţie autorizată” și că banii ar trebui dați.

În primă fază, instanța a respins cererea lui Iordache, dar Curtea de Apel Craiova a decis rejudecarea dosarului la Tribunalul Gorj.

Scandalul dintre senatorul PNL și conducerea DSV Gorj nu a rămas fără urmări. Din februarie, instituția are un nou șef, în mediul politic vorbindu-se despre implicarea lui Iordache în schimbarea produsă la șefia DSV Gorj.

Vizualizări: 6,087

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: