Despăgubiri pentru Țundrea cerute de fiica sa

Deși nu a avut niciodată o relație bună cu tatăl său și nici nu a discutat vreodată despre acest subiect în public, Nicoleta Mihaela Popovici continuă demersurile în Justiție pentru a primi despăgubiri de pe urma suferințelor îndurate de Marcel Țundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de puşcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Instanțele de judecată au pe rol încă de acum câțiva ani un dosar în care aceasta solicită „reparare prejudicii erori judiciare”, procesul început la Târgu Jiu mutându-se la Curtea de Apel Craiova și chiar la Înalta Curte de Casație și Justiție, fără să se ajungă la un verdict final. Din contră, acum procesul o ia de la zero, după ce magistrații din Bănie au dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Gorj.

Primul termen în acest proces este programat pentru mâine, după care, până la pronunțarea unui verdict final vor mai trece din nou vreo câțiva ani. Fiica lui Țundrea se judecă în acest dosar cu Ministerul Finanțelor, cel care ar trebui să plătească pentru greșelile făcute de procurori în urmă cu mai bine de două decenii. În iunie 1991 la Pojogeni a fost ucisă o minoră de 13 ani, după ce fusese violată, iar vinovat a fost găsit Marcel Țundrea, acesta primind la vremea respectivă o pedeapsă de 25 de ani, din care a și executat jumătate, până când i-a fost aprobată una dintre nenumăratele cereri prin care solicita testul ADN pentru a-și dovedi nevinovăția.

A fost găsit nevinovat când era deja prea târziu, pentru că la trei ani de la eliberare gorjeanul a murit, în puşcărie ajungând însă, ulterior, Gheorghe Avram, un bărbat din Pojogeni care execută și în prezent pedeapsa stabilită de instanțe pentru faptele de la începutul anilor 90. Între timp, numele lui Marcel Țundrea a devenit sinonim în România cu orice eroare judiciară, pe rolul Tribunalului Gorj mai fiind în derulare un alt proces în care un tânăr din Roșia de Amaradia cere daune statului după ce a fost arestat pe nedrept timp de 9 luni pentru o crimă pe care nu a comis-o, după cum s-a dovedit ulterior. Constantin Mihail Igeanu a devenit în presă un al doilea Țundrea, el supraviețuind mediului dur din pușcărie, în cazul său anchetatorii nereușind să îl descopere pe adevăratul autor al crimei pentru care el a ajuns în spatele gratiilor.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: