Muncitori aduşi ilegal de la Oradea, la mall-ul din Târgu Jiu

Nu mai puțin de 20 de muncitori au fost depistați lucrând „la negru” în Târgu Jiu, la mall-ul care se ridică la nici 200 de metri de sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Angajatorul din Oradea a preferat să aducă angajaţi din zona lui, care lucrau la negru, în loc să găsească salariaţi de pe plan local.

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au mers pe şantier ieri dimineaţă, însoţiţi de jandarmi care au înconjurat perimetrul. La momentul controlului, cei 20 de muncitori fără forme legale executau  lucrări de cofraje pentru turnare beton.

Conform declaraţiilor date pe propria răspundere de către persoanele găsite la lucru la momentul controlului  a reieşit faptul că 19 dintre acestea nu au semnat contracte individuale de muncă cu  angajatorul, care  a încălcat astfel prevederile legale, potrivit cărora  avea obligaţia de a încheia  contracte individuale de muncă în formă scrisă pentru  persoanele cu care desfăşoară activitate.

În momentul controlului a fost interogată baza de date informatizată a Inspecţiei Muncii (registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic) şi a reieşit faptul că angajatorul nu a transmis la inspectoratul teritorial de muncă acest registru cu datele de identificare ale persoanelor pe care le folosea la lucru, deşi trebuie să fi transmis datele la ITM cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză.

„În raport cu cele constatate, angajatorul riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj. Persoanele care  prestau muncă fără a avea încheiate  contracte individuale de muncă riscă  amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: