Despre magistrul Titu Rădoi, la Gorj TV

Titu Rădoi (1932-2000) a fost una dintre cele mai importante personalităţi ale culturii gorjene din secolul trecut. Dascăl de excepţie, scriitor şi memoralist de valoare, creator de cenaclu, actor ş.a.,  Titu Rădoi  a marcat cu autoritate cea de-a doua jumătate a secolului XX în Gorj pe tărâm cultural. Despre Titu Rădoi la „Cine a fost o dată-n Gorj“, la Gorj Tv de la ora 18.30 şi n reluare de la 20.30.

Dacă ar mai fi trăit, marele Titu Rădoi ar fi aniversat în această săptămână 80 de ani. Dascălul şi scriitorul Titu Rădoi s-a născut la 29 iunie 1932 în comuna Vad din judeţul Cluj dar este legat de Câmpofenii Gorjului pe linie paternă. Invocăm această personalitate a culturii gorjene alături de scriitorul şi publicistul Ion Popescu-Brădiceni, cel care lansează în aceste zile o carte dedicată marelui dispărut.

Dacă ar fi să menţionăm doar o parte dintre realizările sale, să amintim că a fost preşedintele Societăţii Culturale “Lumina Cetăţeanului”, preşedintele Cenaclului Litarar “Columna”(se aniversează în acest an 50 de ani de la înfiinţare),  rector al Universităţii Cultural‑ Ştiinţifice a municipiului Târgu‑Jiu şi primul regizor la Teatrului Popular din Târgu Jiu. A fost un neobosit publicist, Ion Popescu Brădiceni amintindu-le telespectatorilor că Titu Rădoi a scris  pentru: „Făclia“,  „Steagul nostru“, „Gazeta Gorjului“, „Scânteia“, „Scânteia tineretului“, „Ramuri“, „Flacăra“, „Tribuna“, „Steaua“, „Gorjeanul“, „Brâncuşi“ ş.a. A fost preşedintele Fundaţiei “Constantin Brâncuşi”, care a înfiinţat revista “Columna”. A scris cărţi de reportaj, documentar şi beletristică.

Titu Rădoi nu poate fi menţionat fără cariera didactică de excepţie începută la Stăneşti şi Arcani şi continuată în mod egal la  două licee: Liceul „Tudor Vladimirescu” (CNTV) şi Liceul de Chimie (Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”). A format multe generaţii de scriitori în cadrul Cenaclului „Columna”, printre aceştia numărându-se inclusiv conf. univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni, invitatul emisiunii „Cine a fost odată-n Gorj” de luni, 25 iunie 2012.

Vizualizări: 313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: