Dezavantajele CE Oltenia din înţelegerea cu China Huadian

Noul grup energetic construit de chinezi la Rovinari va înlocui capacităţi mai vechi din CE Oltenia, a transmis compania. Practic, chinezii vor lua din piaţa de energie a CE Oltenia. Mai mult, în presa centrală au apărut informaţii că partea chineză se va împrumuta la bănci peste 500 de milioane de euro, dar va gira cu bunuri ale CE Oltenia. Pe 19 octombrie acţionarii CE Oltenia vor supune aprobării înfiinţarea firmei cu capital româno-chinez Huadian Oltenia Energy SRL. 

Chiar dacă există două solicitări de desecretizare a înţelegerii dintre Guvern şi partea chineză în privinţa investiţiei de la Rovinari, una făcută de Greenpeace şi alta de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, până acum Guvernul nu a făcut acest lucru. Dar între timp apar pe surse diverse informaţii din Memorandumul de înţelegere, care sunt de natură să îngrijoreze şi să pună la îndoială menţinerea CE Oltenia pe piaţa de energie. Noul grup energetic construit de chinezi "ar trebui să înlocuiască capacităţile existente a căror durată de viaţă este expirată şi a căror tehnologie ce aparţine anilor '70 este depăşită", se arată într-un răspuns al Complexului Energetic Oltenia transmis la solicitarea HotNews.ro. Astfel, chinezii vor controla o mare parte din producţia de energie din România.

Chinezii se împrumută girând cu bunurile CEO

Hotnews.ro citează site-ul  profit.ro, care susţine că are, în exclusivitate, Memorandumul semnat de Guvern şi chinezi, din care rezultă că firma Huadian Oltenia Energy SRL, ce va fi constituită luna aceasta, va contracta un împrumut bancar în valoare de peste 574 milioane euro. Investiţia este estimată la 850 milioane euro, iar chinezii vor deţine 91% din acţiunile companiei mixte. Acest împrumut va fi garantat cu active ale Complexului Energetic Oltenia, în condiţiile în care societatea va deţine doar 9% din acţiuni.

CEO confirmă această înţelegere şi spune că investitorul se obligă să plătească daunele directe suferite. "În situaţia executării de către Terţii Împrumutători a garanţiilor ce vor fi constituite asupra activelor, investitorul se obligă să plătească Complexului Energetic Oltenia daunele directe suferite", susţine CE Oltenia în răspunsul transmis Hotnews.ro.

Reprezentanţii companiei mai spun că CE Oltenia va contribui cu o parte redusă de active cum ar fi infrastructura rămasă disponibilă şi neutilizată la ora actuală, după scoaterea din funcţiune a două grupuri, infrastructura de alimentare cu apa rece, staţia de concasare nr.3 cu dotările aferente şi un depozit de cărbune concasat. De asemenea, va fi achiziţionat şi un teren aparţinând SC Energoconstrucţia Bucureşti SA pentru garantarea împrumutului.

ANGAJAŢI

Societatea mixta Huadian Oltenia Energy SA va avea sediul in Rovinari şi se pare că vor lucra acolo 150 de angajaţi. Reprezentanţii CE Oltenia mai spun că noul grup va fi dotat cu instalaţie de reţinere a CO2 post combustie. Despre un proiect privind captarea si stocarea dioxidului de carbon s-a mai discutat in urma cu 4-5 ani, insa nu a fost concretizat in vreun fel. Proiectul se numeşte Getica CCS, trebuia implementat la Turceni şi era evaluat la peste un miliard de euro.

sigla_ceo

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: