Dezbatere la Gorj TV de Ziua Arhivelor Gorjene

Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” are o ediție specială dedicată Arhivelor Gorjene care împlinesc 180 de ani de la apariție. Telespectatorii GORJ TV pot afla amănunte inedite despre istoria arhivelor gorjene de la profesorul Alexandru Bratu, directorul Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale. Instituția gorjeană administrează o cantitate de peste 5 km de documente din perioada 1831-1989.

Documentele actuale păstrate în depozitele Serviciului Județean Gorj a Arhivelor Naţionale sunt cele care au început să fie păstrate o dată cu înfiinţarea, la 1 august 1951 a Secţiunii Regionale Gorj a Arhivelor Statului. Prin activitatea pe care a întreprins-o din 1951 până astăzi, instituţia arhivelor Gorjului  a încercat să asigure, prin activitatea ce a desfăşurat-o, păstrarea surselor documentare pentru scrierea istoriei locale, asigurând accesul locuitorilor la tezaurul documentar ce se regăseşte în dosarele păstrate cu mare grijă.
Plecând de la cei 95 metri liniari de documente preluate în depozitele sale în 1951, instituţia a ajuns să gestioneze în prezent peste 5 km. de documente, ce aparţin numeroaselor instituţii ce şi-au desfăşurat sau îşi mai desfăşoară încă activitatea pe teritoriul judeţului Gorj. Constituind baza documentară pentru scrierea istoriei ţinutului Jiului de Sus, documentele instituţiilor administrative (Prefectura Judeţului Gorj, Sfatul Popular al Regiunii Gorj, preturile a 9 plase, sfaturile populare ale raioanelor Târgu Jiu, Gilort şi Novaci, Primăria oraşului Târgu Jiu şi a celor 175 de comune rurale de la care s-au păstrat documente), ale celor 21 de instituţii judecătoreşti (Tribunalul Judeţului Gorj, judecătoriile rurale, notariatele de stat şi parchetele care au funcţionat pe raza judeţului), ale unor instituţii economice (diversele fabrici, instituţii agricole sau de comerţ), ale unor instituţii financiar-bancare, documentele diverselor instituţii de învăţământ, cele ale instituţiilor ecleziastice, de protecţie socială, împreună cu cele emise de cancelariile domneşti începând cu secolul al XVI-lea ş.a., grupate în peste 300 de fonduri şi colecţii arhivistice, alcătuiesc o parte a Fondului Arhivistic Naţional al României.

Alexandru Bratu vorbeşte la Gorj Tv și despre cauzele care au generat pierderi inestimabile pentru arhivele gorjene, fiind legate de masivele distrugeri de arhive provocate de trupele de ocupaţie în anii Primului Război Mondial, de zelul revoluţionar proletcultist al anilor 1948-1950 când, din dorinţa de a da ţării cât mai multă hârtie, au fost predate arhive întregi la D.C.A. precum şi de reaua voinţă, intoleranţă şi  indolenţă factorului uman.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: