Dezbatere publică pentru modernizarea unui grup al Termo Rovinari

Reabilitarea şi modernizarea grupului 5 de la termocentrala Rovinari de 330 MW va începe din 2016, anunţă conducerea unităţii. CE Oltenia a solicitat acord de mediu pentru efectuarea acestor lucrări, iar luna viitoare va avea loc o dezbatere publică la Fărcăşeşti pentru a fi consultată şi populaţia direct afectată de aceste lucrări. Investiţia va fi suportată din bugetul propriu al companiei şi va trebui finalizată până în 2019.

Încă din vară a început demontarea grupului 5 însă abia de anul viitor se poate vorbi de demararea lucrărilor de modernizare, spune directorul termocentralei Rovinari Ioan Pisc, care a precizat că totul depinde şi de sumele aprobate de Consiliul de Supraveghere (CS) al companiei. Grupul a funcţionat până în primăvara acestui an chiar dacă nu a fost conform în privinţa emisiilor, conform directivelor europene. "Este o reparaţie capitală, cu modernizări. Lucrările le facem din surse proprii. Investiţia ne-am planificat-o pe 4 ani, ca să poată suporta bugetul. Costă 130 de milioane de euro tot. Anul acesta se face doar demontare, demolare, ce e prins în buget. Să vedem CS-ul care aprobă bugetele anuale cum le aprobă şi să sperăm că vom avea argumentele necesare să se facă, să fie aprobat. Noi vrem să-l facem. Se îmbunătăţesc echipamente, se bagă tehnologie de IT nouă, va fi informatizat. Conform directivelor, pentru praf am avut o derogare să ieşim din iarna 2014-2015, de aceea l-am şi oprit atunci, în mai. Atunci ne-a cerut dispecerul naţional să fie în exploatare, acum este retras, e conform directivei, să spunem aşa", a declarat Ioan Pisc, directorul Termocentralei Rovinari.

CE Oltenia a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj raportul privind impactul asupra mediului, pentru proiectul ce prevede reabilitarea şi modernizarea blocului nr.5, pe lignit, de 330 MW. Raportul va fi dezbătut într-o şedinţă publică ce va avea loc în data de 3 decembrie la liceul din Roşia Jiu, comuna Fărcăşeşti.

Tipul deciziei posibile luate de Agenţia pentru Protecţia Mediului poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: