Dian Popescu: Nu poţi să scoţi capacităţi din sistemul energetic internaţional

Dian Popescu, preşedintele ALDE Gorj şi fost consilier în Ministerul Energiei, spune că nu este cazul să ne îngrijorăm cu privire la viitorul Complexului Energetic Oltenia. Dian Popescu a spus într-un interviu la Radio Infinit că nimeni nu se joacă la nivel european cu siguranţa energetică şi nu îşi permite să închidă capacităţi de producţie, câtă vreme nu este altceva de pus în schimb.

Reporter: Este îngrijorare mare după termenul acesta scurt, 2021, dat pentru încadrarea termocentralelor pe lignit în noile norme de mediu.

Dian Popescu: Nu ştiu ce îngrijorare este. Într-adevăr vor trebui făcute anumite retehnologizări, dar Complexul Energetic Oltenia are modernizări pe toate cele patru termocentrale. Instalaţiile de desulfurare sunt montate la toate termocentralele. Pentru a scădea CO2 din emisii vor fi într-adevăr nişte modificări tehnice, dar nu sunt foarte-foarte scumpe, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să nu poată suporta astfel de reglementări. Din punctul meu de vedere, complexul va trece peste aceste lucruri.

Rep.: Forul european nu pare dispus să acorde nicio păsuire. Cum vedeţi asta?

D.P.: Discuţia cu Uniunea Europeană nu este încheiată. Staţi liniştiţi, că vin europarlamentarele, se schimbă majorităţi, vor fi iar discuţii la nivel de comisie. Din punctul meu de vedere nu este o problemă bătută în cuie, în sensul că Uniunea Europeană clar nu va accepta.

Rep.: Credeţi că va fi reluată discuţia?

D.P.: Va trebui să se gândească la securitate energetică regională, va trebui să ia în calcul că România este bazată 30% pe energie pe cărbune. Sunt anumite discuţii, nu poţi să scoţi capacităţi din sistemul energetic internaţional, din SEI, dacă nu ai altceva în loc. Ştiţi bine că se mai cânta prohodul Complexului Energetic Oltenia când eram senator şi aţi văzut că s-au găsit soluţii. Am umblat atunci la legislaţie. Şi vedeţi câtă energie a vândut Complexul Energetic în 2017, în contextul în care în anul precedent stăteam cu toate termocentralele închise. Şi s-au găsit soluţii.

Rep.: Sunteţi optimist cu privire la viitorul CE Oltenia?

D.P.: Eu sunt convins că societatea Complexul Energetic Oltenia va avea viaţă lungă pe cărbune, cel puţin 25-30 de ani. Important este să fim noi capabili să rezolvăm problema cu terenurile, cu pădurile, să rezolvăm aceste probleme administrative.

Rep.: Din ce ştiţi dvs., s-au făcut calcule, ar fi fonduri la minister pentru conformarea la condiţiile de mediu?

D.P.: Fondurile nu trebuie să fie la minister. Fondurile trebuie să fie în Complexul Energetic Oltenia şi în programul de dezvoltare. Nu am discutat acest subiect, asta ţine de managerul Sorinel Boza, el ştie aceste lucruri.

Vizualizări: 837

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: