Iohannis s-a predat

Preşedintele Klaus Iohannis pare că s-a predat. A revocat-o pe Kovesi, apoi a pus la DIICOT omul dorit de alianţa de guvernare, în câteva zile vom vedea şi cine preia DNA. Le-a dat şefia SIE, urmează Înalta Curte. În rest, PSD cam avea la mână instituţiile de forţă. Dragnea s-ar putea să nici nu mai aibă nevoie de graţiere, după ce va avea puterea absolută în România. Şi nici nu mai are nevoie să scape de Iohannis, care nu îl mai încurcă deloc.

În aceste condiţii, poporul antipesedist e cam de izbelişte. Avem un Partid Naţional Liberal împărţit în două, o parte care blătuieşte cu PSD, o parte care să zicem că luptă. Actualul preşedinte Ludovic Orban nu e blatist, dar tot mai multe voci spun că luna august ne va aduce la PNL un preşedinte pe placul lui Tăriceanu - Dragnea. Cu acordul şi sprijinul preşedintelui Iohannis. Pe dreapta mai avem un PMP destructurat, un USR care nu reuşeşte să se organizeze şi un Cioloş care stă foarte bine în Ardeal, dar nu există în restul ţării.

Poporul antipesedit mai are mişcarea #rezist şi speranţa că diaspora va veni acasă nu neapărat pentru mitingul din 10 august, cât pentru votul din 2020.

Mă aştept ca USR şi partidul lui Cioloş să crească, dar fără PNL dreapta nu va ajunge prea curând la guvernare. Ştiţi ce fac greii PNL în această perioadă? Îşi negociază locuri bune pe lista de europarlamentare, să se care la Bruxelles. Ştiţi ce înseamnă asta? Înseamnă că ei ştiu că nu vor fi la guvernare în 2020 şi îşi pregătesc un sejur de cinci ani în Europa.

PNL are în august un Consiliu Naţional care ar putea aduce îndepărtarea lui Orban. Şi dacă va fi aşa, şi dacă nu va fi, PNL trebuie să îşi clarifice multe lucruri. Trebuie să ia măsuri cu oamenii care îşi votează privilegii cot la cot cu PSD. Trebuie să ia măsuri cu oamenii care cred că lipsa de integritate e rea doar când e vorba de pesedişti. Trebuie să afle de la Iohannis de ce pune toate instituţiile în mâna PSD şi să se decidă dacă are vreun rost să îl susţină la prezidenţiale, câtă vreme nu luptă deloc. Pentru PNL este deja târziu să înceapă curăţenia internă, pentru că alegerile sunt prea aproape. Cu actualul PNL însă sunt şanse mici ca PSD să poată fi bătut.

Ar mai fi o speranţă, ca USR şi Cioloş să se apuce de treabă în mod serios, inclusiv în fiefurile PSD, dar nu sunt semne că se întâmplă asta. Şi este păcat, pentru că guvernarea PSD este un dezastru şi pesediştii ar trebui să piardă la scor în 2020, dacă am avea opoziţie.

Vizualizări: 1,262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: