Din iulie, persoanele fizice vor plăti contribuţiile sociale la Fisc

Contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri se vor achita de la data de 1 iulie la unităţile trezoreriei statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află. Asta înseamnă că persoanele fizice care achitau contribuţiile la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj şi la Casa Judeţeană de Pensii Gorj vor plăti din prima zi lucrătoare a lunii iulie la Direcţia Finanţelor Publice, plăţile fiind făcute prin trezorerii.

Conform ghidului publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de la 1 iulie 2012 competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care datorează venituri din activităţi independente şi alte venituri, revine ANAF. Persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări de sănătate sunt întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice, persoanele care realizează venituri din profesii libere, care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole. Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj spun că dacă până acum aceste persoane aveau un cont al Casei Judeţene de Pensii şi plăteau contribuţiile în contul respectiv, de la 1 iulie acest cont se va închide, urmând ca aceştia să depună în conturile ANAF. Măsura respectivă a fost adoptată în luna decembrie a anului 2011, însă va intra în vigoare începând cu 1 iulie. „După data de 1 iulie toţi asiguraţii pe declaraţii de asigurare care sunt la Casa Judeţeană de Pensii, în baza unui protocol încheiat de Ministerul Finanţelor urmează ca aceste declaraţii care erau la noi din anul 2000 să se mute la ANAF”, spune Ion Laţcan, consilier superior în cadrul Casei de Pensii Gorj. Acesta mai spune că în această situaţie se află înregistraţi la Casa de Pensii Gorj circa 800 de persoane. Dintre acestea 50 figurează cu debite, iar 100 au avut posibilitatea să suspende plata deoarece nu realizează venituri în acest an. „Cei 50 care au încetat la noi, însă nu au achitat datoriile până la data încetării vor fi notificaţi şi le vom trimite contul în care vor plăti începând din iulie contribuţiile la una din cele cinci trezorerii din judeţ. Fiecare în parte va fi notificat din această săptămână. Datoriile celor 50 de persoane fizice sunt cuprinse între 1000 şi 8000 lei. Aceştia urmează să fie preluaţi cu penalizări cu tot de Finanţe”, mai spune Ion Laţcan.

10.000 de plătitori

Cosma Dumitrescu, directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, spune că la nivelul acestei instituţii sunt înregistrate toate persoanele fizice care realizează venituri şi care nu realizează venituri. Persoanele care desfăşoară activităţi independente, persoane care realizează venituri din chirii, drepturi de autor sunt în jur de 10.000 la nivelul CJAS. Acestora li se mai adaugă şi cei care, chiar dacă nu au niciun fel de venit, trebuie să achite la CJAS 39 lei lunar, calculat la nivelul salariului minim pe economie. „Am avut o şedinţă comună cu Finanţele Publice, însă nu ştim exact dacă această categorie va trece la Finanţe sau va rămâne la noi. Probabil vom ajunge la o concluzie săptămâna aceasta, când vor sosi şi conturile de la Finanţe”, afirmă Cosma Dumitrescu.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: