„Din octombrie nu vom mai putea asigura medicamente“

Liderul angajaţilor din sistemul sanitar, Valentin Popa, prevede un viitor sumbru al sistemului de sănătate. Acesta a vorbit despre colapsul financiar în care se află unităţile din Gorj. Popa a adăugat că descentralizarea ar duce la închiderea spitalelor pentru că primăriile nu au bani pentru întreţinerea lor.

Reporter: Sistemul sanitar gorjean se confruntă cu multe probleme. Care ar fi cele mai importante?

Valentin Popa: Principala problemă este că vom munci degeaba. În această lună ne vom lua salariile însă există riscul ca în luna octombrie să nu avem ce semna pe ştatul de plată. Pentru trimestrul IV sunt descoperiţi. S-a epuizat bugetul pe anul 2009.

Reporter: Nu era vorba despre o rectificare bugetară ?

Valentin Popa: Rectificarea bugetară a fost una negativă. Au existat spitale din ţară la care li s-au luat din fondurile alocate iniţial. La noi nu s-au pus mai bani, iar de luat nu au mai avut din ce.  

Reporter: Ce părere aveţi despre protestele bugetarilor din ultima perioadă?

Valentin Popa: Noi ne jucăm la televizor de-a mitingurile în timp ce bolnavi mor în spitale. Din octombrie nu vom mai putea asigura bolnavilor nici măcar medicamentele uzuale. Vorbim de majorări şi noi nu avem bani să ne luăm salariile actuale? Trebuie să ţinem barca pe apă pentru că altfel se duce la fund.

Reporter: Veţi intra în grevă cu toţi bugetarii în data de 5 octombrie?

Valentin Popa: Întrucât facem parte din Alianţa Bugetarilor ne vom solidariza cu toţii.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre datoriile pe care le are spitalul la furnizorii de medicamente?

Valentin Popa: Primim periodic notificări din partea furnizorilor de a le plăti datoriile restante însă nu mai sunt bani. Se vorbeşte despre o rostogolire a datoriilor până la 1 ianuarie 2010, însă aceasta nu este o rezolvare ci doar o soluţie de moment.     

Reporter: Speraţi la o altă rectificare bugetară în următoarea perioadă?

Valentin Popa: Este bine să fii optimist, dar nu ştiu dacă se mai poate face ceva. Ne învârtim într-un cerc vicios. Atât timp cât oamenii rămân fără locuri de muncă cine mai cotizează la fondul Sănătăţii?  Poţi să faci rectificări, desene pe hârtie, dar trebuie să colorezi şi fondul, trebuie să ai bani.

Reporter: Sistemul sanitar este  afectat de disponibilizările din acest an?

Valentin Popa: Afectată este acum dar va fi foarte afectată. Se zvoneşte că în prezent suntem plătiţi din împrumuturi externe. Dacă guvernanţii au făcut această prostie în vederea asigurării liniştii pentru alegerile prezidenţiale, prostia lor se va întoarce împotriva noastră după 1 ianuarie 2010. Tot noi, care venim zi de zi la serviciu şi producem într-un fel sau altul, va trebui să plătim.

Reporter: Ce veţi face dacă nu vă veţi primi salariile în luna octombrie?

Valentin Popa: Suntem una dintre cele mai mari federaţii sindicale din ţară şi vom uza de toate mijloacele permise şi nepremise. Sper să nu se ajungă până acolo.

Reporter: De ce credeţi că bolnavii gorjeni preferă să se trateze la alte spitale din ţară?

Valentin Popa: În primul rând sunt mai bine dotate şi în al doilea rând au medici specialişti. În Gorj se ştie demult că ne confruntăm cu un deficit foarte mare de medici specialişti.

Reporter: Ce alte noutăţi ar mai aduce legea la care lucrează Ministerul Sănătăţii?

Valentin Popa: Potrivit proiectului de lege, care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, spitalele orăşeneşti şi comunale vor aparţine de consiliile locale. Singurul care va rămâne în sistem este Spitalul Judeţean.

Reporter: Ce părere aveţi despre acest lucru?

Valentin Popa: Se va trece de la o structură administrativă săracă la una foarte săracă. Există riscul ca foarte multe spitale din Gorj să se închidă din cauză că multe consilii locale nu au bani.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: