Director către elevi: Pe cine aţi vrea să executaţi în ultima zi de viaţă?

Întrebare de baraj pentru absolvenţii clasei a opta de la o școală generală din municipiul Târgu Jiu, care au participat în vară la banchetul la care erau invitați și dascălii lor. Directoarea pe care au avut-o la școala „Ecaterina Teodoroiu” a încercat să îi înveselească întrebându-i pe cine și-ar dori să execute în ultima lor zi de viață.

Întrebarea este una care îi năucește până și pe adulți, dar copiii au dat răspunsuri dintre cele mai diverse, asta după ce, inițial, șușotiseră încercând să înțeleagă ce se întâmplă. În imaginile filmate în acele momente se vede cum elevii îi pun la zid pe politicieni ca Traian Băsescu sau Victor Ponta, manelistul Florin Salam fiind un alt preferat al lor, asta deși au dansat pe manelele lui toată noaptea. Diverși profesori pe care copiii i-au avut la ore ar fi și ei pe lista celor „executați”, directoarea Livia Zamfir fiind și ea inclusă aici de către unul din elevi. Colegii de catedră ai directoarei au savurat și ei momentul „umoristic”, una dintre profesoare mărturisind că ar executa „persoanele constipate”.
Acum, directoarea de la școala generală „Ecaterina Teodoroiu” spune că tot ce apare pe înregistrarea video în legătură cu subiectul respectiv a fost doar dorința ei de a-i înveseli pe copii. „Gluma” poate fi considerată deplasată de către oricine, mai puțin de către Zamfir. „Ei voiau să fie distracția mai altfel, eu am fost un pic rea și de aici a pornit totul. Am spus că dacă ar fi să aveți posibilitatea pe cine ați omorî sau executa, pentru că eram convinsă că eu sunt prima. Urmăriți răspunsurile și o să vedeți că m-au și pus pe listă. Oricum, eu am dus răspunsurile lor spre bine”, spune directoarea care, la un moment dat, îl completează pe un elev ce avea o problemă cu „Ion Lis” și i-a recomandat să îl execute pe „Iurie Darie, că tot e mort de șapte ani”, elevul fiind apoi corectat în privința numelui corect al lui Viorel Lis, fost primar general al Bucureștiului.

Șoc pentru adulți
„Gluma” de la banchetul din vară îi șochează însă pe adulți, oamenii maturi considerând total deplasată o astfel de întrebare pentru niște copii care de abia și-au scos buletinele de identitate. „Cum să pui o asemenea întrebare unor copii? Nici eu nu știu ce ar trebui să răspund sau dacă să răspund. Trebuie să stai destul de mult să te gândești. Mai ales că era o petrecere… nu prea văd distracție în asta. Asta a fost la școală? Copiii cred că au răspuns din naivitate, că pe mine ca adult mă pune în încurcătură”, a mărturisit o femeie, „gluma” cu execuția nefiind gustată nici la nivelul Inspectoratului Școlar Județean.
Purtătorul de cuvânt, inspectorul Georgeta Popescu, declară că lipsa unui Cod Etic al profesorilor face destul de greu sancționabilă o astfel de atitudine. În mod normal, comisia de disciplină din cadrul școlii trebuie să ia o decizie, dar comisia e condusă chiar de directorul unității de învățământ. „Considerăm că este o întrebare deplasată cea adresată elevilor, iar dacă a fost o glumă a fost o glumă nepotrivită. Inspectoratul Școlar nu poate să aplice sancțiuni. Singura care poate aplica sancțiuni în asemenea situații este comisia de cercetare disciplinară de la nivelul școlii”, afirmă Popescu.
Directoarea Zamfir are însă o explicație pentru situația ingrată în care se află. Ea e convinsă că „dușmanii” o „lucrează”, peste două săptămâni fiind organizat concursul prin care dorește să își reînnoiască mandatul în fruntea școlii. La concurs poate participa oricine, dar, deocamdată, aceasta nu are un contracandidat. „Eu am cerut comisii de peste tot, să vină și să controleze și de la minister și de unde vor. Să vină să îmi evalueze activitatea pentru că acum dacă stau să mă leg de fiecare cuvânt pe care îl scot… Sunt și eu om, muncesc de la opt dimineața la opt seara. Mie întrebarea nu mi s-a părut deloc deplasată”, spune directoarea, convinsă în continuare că a reușit să îi facă pe foștii elevi să se simtă bine la petrecerea de final de an.

Vizualizări: 2,854

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: