Director menținut în funcție cu ajutorul instanței

Verdict final în cazul fostului șef al APIA Gorj. Destituit din funcție, ca urmare a incompatibilității stabilite de ANI, Constantin Negrea își menține postul de director cu ajutorul justiției. După mai bine de șase luni de judecată, Negrea câștigă definitiv procesul cu APIA și rămâne la conducerea instituției care gestionează fondurile europene în agricultură.

În 2016, Negrea a fost declarat incompatibil pentru că a deținut simultan, mai bine de un an, funcția publică de director al APIA Gorj și calitatea de expert tehnic judiciar în specializarea agricultură, calitate aflată în legătură directă/indirectă cu atribuțiile din fișa postului.

Cum a pierdut definitiv procesul cu ANI, Negrea a renunțat, la începutul anului 2020, la funcția de director general al APIA Gorj. A rămas însă tot la cârma instituției, pe postul de director executiv adjunct, gradul II, coordonator al Serviciului Control pe teren, Serviciului Economic, recuperare debite, resurse umane și a Centrelor locale.

În februarie, Negrea a fost sancționat disciplinar, cu diminuarea drepturilor salariale cu 5%, pe o perioadă de 3 luni, pentru încălcarea dispozițiilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții stabilite prin lege pentru funcționarii publici.

Timp de 2 luni și jumătate, directorului Negrea i-au fost reținuți bani din salariu, pentru ca mai apoi să fie destituit din funcție. Imediat, Negrea a contestat demiterea în instanță, arătând, între altele, că nu poate fi pedepsit de două ori pentru aceeași abatere disciplinară. El a solicitat anularea deciziei 603/10.04.2020 prin care s-a dispus destituirea sa din funcția de director adjunct.

În septembrie, Tribunalul Gorj i-a dat câștig de cauză. Decizia de destituire a fost anulată, iar Negrea a fost reîncadrat pe postul de director adjunct. Totodată, APIA a fost obligată la plata drepturilor de natură salarială de care a fost prejudiciat, dar și la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1.600 de lei.

„În acest sens, se are în vedere că starea de incompatibilitate privește perioada  15.11.2013 - 6.03.2015, situație în care sunt aplicabile prevederile Legii nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, caz în care sancțiunea disciplinară  se poate aplica reclamantului numai după cercetarea disciplinară a acestuia de către comisia disciplinară anume constituită în acest scop și la propunerea acesteia, cerințe care nu sunt îndeplinite în cazul deciziei nr. 603/10.04.2020 contestată de către reclamant”, a motivat instanța.

Șefii APIA nu au fost de acord cu sentința și au formulat recurs. Miercuri, 6 ianuarie 2021, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv în acest caz. „Menţine hotărârea atacată. Respinge recursul. Definitivă”, se arată în minuta sentinței.

Constantin Negrea lucrează în APIA încă de la înființarea instituției.

Vizualizări: 2,616

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: