Directorii din minerit conving salariaţii să renunţe la sindicate

Conducerea CE Oltenia nu dă doi bani pe hotărârea judecătorească prin care a fost suspendată decizia Directoratului referitoare la modul de colectare a cotizaţiilor. Judecătorii au decis ca, până la judecarea cauzei pe fond, administraţia Complexului să colecteze ca şi până acum cotizaţia salariaţilor pentru sindicate. Mai exact, să reţină cotizaţia pe stat şi să o vireze în contul sindicatelor. Directorul Ciurel cere sindicatului cerere scrisă de la fiecare salariat, că este de acord să îi fie reţinută cotizaţia. În România, deciziile judecătoreşti au putere de lege şi neaplicarea lor constituie infracţiunea de abuz în serviciu.

Scandalul reținerii cotizației sindicale nu pare să ia sfârșit. Administraţia a trimis o adresă prin care înştiinţează sindicaliştii că în şedinţa Directoratului din data de 3 septembrie s-a hotărât să se revină la reţinerea şi virarea cotizaţiei, dar în anumite condiţii. Mai exact, sindicatele trebuie să depună lunar tabele cu numărul de membri, dar şi cuantumul cotizaţiei, precum şi un angajament scris semnat de salariat prin care este de acord să i se reţină cotizaţia, cât să i se reţină şi în ce cont să fie trimişi. Asta în condițiile în care instanța de judecată a dispus revenirea la vechea procedură de reținere și virare a cotizațiilor.

Sindicatele acuză conducerea de imixtiune

Regulile jocului s-au schimbat din nou, afirmă sindicatele. ”Această hotărâre este un abuz. Mai mult, această hotărâre a fost luată pe 3, deci marţi, a fost transmisă joi la ora 15-16 şi spuneau că în 24 de ore să depui cererea expresă a 17 mii de salariaţi. Oamenii sunt în concedii, lucrează pe ture, se vede că este şicană. Vom apela la toate căile legale pentru a se respecta o hotărâre judecătorească. În CCM nu scrie că salariaţii trebuie să facă cerere”, declară liderul sindical Constantin Mitrescu.

„Așa spune legea”, îi răspunde directorul Laurențiu Ciurel. “Legea spune că trebuie să dăm acele cotizații acelora care sunt membri de sindicat. Trebuie să facă și dovadă că membrii de sindicat doresc să li se ia banii. În timp ce sindicatele spun că sunt membri la ei și el spune că nu mai e membru acolo, trebuie să mă conving. Trebuie să facă o cerere prin care să spună că e membru la sindicatul respectiv și dorește să i se rețină bani”.

Mitrescu spune că șefii de la unitățile din CE Oltenia au sarcină de la administrație să completeze câte 25 de cereri semnate de salariați prin care aceștia să scrie că nu acceptă să li se rețină cotizația. Mitrescu a dat drept exemplu cariere precum Pinoasa sau Jilţ. Un alt director, Cristian David, de la Cariera Lupoaia, a declarat că nici vorbă de așa ceva, dar a menționat că va pune în aplicare orice va decide Directoratul. “E o imixtiune clară în problemele sindicatului”, a adăugat Mitrescu.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: