Directorul carierei, despre furtul de fier: Ne-au făcut un bine!

La Cariera Roşiuţa, deşeurile feroase se fură ziua-n amiaza mare, cu maşina. O situaţie de acest fel a avut loc şi la începutul săptămânii, când poliţia a deschis un dosar penal, la sesizarea firmei de pază. Interesantă este însă reacţia directorului Ion Ghiga, care spune că fierul respectiv „îl încurca”, pentru că „stătea în calea utilajului”. Ghiga a spus că din punctul lui de vedere nu este vorba de furt, pentru că fierul nu era pe inventar!

Nu este prima dată când la Cariera Roșiuţa se înregistrează furt de fier vechi. De această dată, infracțiunea a fost săvârșită în mijlocul zilei, iar vinovații s-au folosit chiar de o mașină din unitatea minieră, care aparține unei firme prestatoare. Cei care au văzut întreaga scenă sunt de părere că totul se întâmplă cu știrea celor din conducerea unității miniere. „În jurul orei 13.00, în depozitul Carierei Roșiuța s-a încărcat cu fier vechi un camion care s-a deplasat prin toată incinta carierei. Apoi au improvizat că îl pun pe cântar, însă nu există tară la cântar. S-a deplasat apoi pe DN 67 Târgu Jiu - Motru către Lupoaia, la un depozit de fier vechi. A fost anunțată și poliția și i-au surprins chiar aici. Vreau să vă spun că acest camion cu fier vechi a fost însoțit de mașina unor angajați din carieră, ca fie siguri că nu este poliție pe drum. Eu sunt convins că din carieră se fură cu știința conducerii unității. Mașina cu care s-a furat e confirmată în planul de funcționare. Din câte am înțeles există și înregistrări video și mai mulți martori oculari”, a precizat unul dintre martori.

„Fierul ne încurca la excavare”

Reacţia conducerii carierei Roşiuţa este cel puţin ciudată. Directorul Ion Ghiga susține că acel fier chiar încurca activitatea minieră și nu era pe inventar, iar cei care l-au luat au ușurat munca minerilor. „În fața unui excavator am avut niște ținte de mină, nu știu de unde, pentru că aici nu a fost mină subterană și au rămas băgate în pământ. Se foloseau pentru susținerea subterană și s-au găsit niște persoane care nu lucrează la noi în carieră și le-au încărcat și au vrut să le transporte la depozit. Mașina nu e a noastră, e a prestatorului. Cei care le-au sustras sunt din zonă și au dat cu câteva ținte în mașina prestatorilor. Când apare câte un fier din ăsta stă ca o căpușă peste frontul de lucru. Din punctul meu de vedere, nu e furt. Nu sunt în patrimoniu și acest fier ne încurcă inclusiv la excavare. Au fost îngropate în pământ de acum 40 de ani. Furt e când îmi ia o rolă un subansamblu. Ăsta nu e furt. E treaba poliție dacă a făcut dosar penal. Nu am pe inventar fierul din pământ. Totul s-a întâmplat la sfârșitul programului și eu nu pot urmări tot ce se întâmplă”, a declarat Ion Ghiga, directorul de la Cariera Roșia.

Poliția a întocmit dosar penal

Oamenii legii care s-au deplasat la fața locului au întocmit în acest caz dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. „Poliţiştii din Mătăsari au fost sesizaţi telefonic de un agent de securitate în cadrul unei societăţi comerciale, cu privire la faptul că un autovehicul a pătruns în incinta unei cariere miniere, fiind suspect de sustragerea de subansamble miniere. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au identificat o autoutilitară condusă de un bărbat de 31 de ani în care se aflau alți trei bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 46 de ani, toți din comuna Mătăsari. Cu ocazia controlului autoturismului, în interior au fost găsite mai multe subansamble metalice care prezentau un grad mare de uzură. Deşeurile feroase au fost lăsate în custodia unui reprezentant al carierei miniere”, a declarat Romina Dochian, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: