Directorul CE Oltenia anunţă şi închiderea carierelor din Rovinari

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia a aprobat planul de închidere a unor unităţi, a declarat directorul companiei Laurenţiu Ciurel. Este vorba despre două grupuri de la Turceni, două de la Brăila, perimetrul Seciurile şi Cariera Peşteana Sud. În viitor, anunţă Ciurel, se va începe şi procedura de închidere a carierelor Gârla, Poiana şi Rovinari.

Complexul vrea să închidă de la 1 iunie două grupuri la Turceni, două la Brăila, Seciurile şi Cariera Peşteana Sud şi să dea afară 2.000 de oameni. Planul de restructurare a fost aprobat, susţine directorul Ciurel. Dar, acesta nu se opreşte aici. În viitor vrea să închidă şi cariere din zona Rovinari. „Avem un plan de restructurare pe care AGA ni l-a aprobat, cu reducerea a două grupuri de la Brăila, două grupuri de la Turceni şi câteva exploatări miniere nu foarte importante Peşteana Sud, sectorul Seciurile şi probabil într-un viitor nu foarte îndepărtat, în cursul anilor viitori, zona minieră ce se cheamă acum Cariera Rovinari, acolo sunt mai multe cariere de fapt, Poaina, Gârla, Rovinari, unele epuizate altele în curs de epuizare“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Nu poate vinde Brăila

Totodată, directorul Ciurel spune că întâmpină dificultăţi în încercarea de a scăpa de grupurile de la Brăila. CE Oltenia a preluat grupurile de la Brăila în 2013, în contul unei datorii de aproape 30 de milioane de lei pe care o avea CET pentru cărbunele livrat. Complexul a mai plătit şi 8 milioane de lei în tranşe şi a preluat şi aproape 300 de angajaţi de la Brăila, dar şi nişte grupuri fără avize de funcţionare. Practic, grupurile au mâncat bani, nu au adus nici un profit companiei. La vremea respectivă preluarea grupurilor de la Chişcani era prezentată ca o mare afacere, iar acum complexul nu ştie cum să scape de ele. Directorul Ciurel vrea să le vândă, dar nu-l lasă cei de la Transelectrica. Ciurel zice că Transelectrica cere, dar nu oferă nimic în schimb. „Avem o hârtie foarte ciudată de la Traneslectrica, care ne pune în vedere că nu putem închide Brăila pentru că este o termocentrală de sistem, care poate ajuta la menţinerea sistemului energetic. Am citit-o, am dezbătut-o şi eu spun că Transelectrica şi ANRE recunosc faptul că nu mi-au plătit starea asta de rezervă pe care ar fi trebuit să mi-o plătească. Nu poţi să plăteşti un poliţist doar când prinde hoţul, ci şi când îşi face munca de birou. Aşa şi cu noi. Nu ne-au plătit această rezervă. Îşi aduc aminte de noi doar patru cinci luni pe an“, a declarat acesta la TV Sud. Ciurel spune că vrea să închidă grupurile până în septembrie.  

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: