Directorul şcolii a lăsat copiii fără învăţătoare

Zeci de elevi şi preşcolari din Gorj fac orele cu părinţii, deşi anul de învăţământ a început de câteva zile. Într-o astfel de situaţie se află şi elevii clasei a IV-a de la Şcoala Generală Nr.1 Rovinari, care au rămas fără cadru didactic după ce fosta învăţătoare a intrat în concediu de maternitate. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că asemenea cazuri se întâlnesc în mai multe unităţi de învăţământ din cauză că directorii au dosit posturile pentru a putea avea mai multe ore suplimentare. Posturile au început să apară după ce şeful ISJ Gorj le-a interzis să aibă mai mult de 4 ore suplimentare.

Aproximativ 30 de elevi din clasa a IV-a, de la Şcoala Generală Nr.1 Rovinari, aşteaptă de trei zile să-şi cunoască noul învăţător. Începând de luni, în fiecare dimineaţă, copiii au venit la şcoală, au stat câte o oră-două şi apoi s-au întors acasă pentru că au rămas fără cadru didactic, după ce fosta învăţătoare a intrat în concediu de maternitate.

„S-au ofilit şi florile”

Cei mai nemulţumiţi de această situaţie sunt părinţii care au fost nevoiţi să se învoiască, zilnic, de la serviciu pentru a-şi însoţi copiii la şcoală. “De trei zile venim cu copiii la şcoală şi cu buchete de flori în mână pentru a cunoaşte noul învăţător. S-au ofilit şi florile. Fosta doamnă învăţătoare a intrat în concediu prenatal şi încă nu a venit nimeni în locul dânsei. Iniţial, m-am învoit de la serviciu pentru luni, apoi pentru marţi şi miercuri. Nici şefii nu mă cred că merg cu copilul la şcoală întrucât anul şcolar a început de luni, iar noi aşteptăm de trei zile să ne bage cineva în seamă”, a declarat unul din părinţi.

Aceştia spun că au ajuns să le fie ruşine să mai intre la secretariat pentru că sunt sfidaţi de personalul şcolii. “Domnul director nu este de găsit în instituţie, iar la secretariat de câte ori mergem doamnele ne sfidează. Ne măsoară din cap şi până în picioare, după care îl sună pe director şi îi spun: “Iar au venit părinţii”. Parcă am fi venit la cerşit. Nu ne dăm nimeni nici o explicaţie. Cei de la inspectorat trebuiau să asigure cadrul didactic încă din data de 1 septembrie, doamna învăţătoare a fost însărcinată şi se cunoştea situaţia. Avem copiii în clasa a IV-a şi este normal să ne intereseze să înceapă anul şcolar odată cu toţi colegii lor. În plus, la sfârşit de an se dă o testare înainte de a trece în clasa a V-a”, s-a revoltat o mămică.

Inspectorii îi acuză pe directori

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj spune că situaţia de la Rovinari nu este singura de acest gen din judeţ. “La mai multe şcoli şi grădiniţe din judeţ a început anul şcolar, iar copiii nu au învăţători sau educatori. Vinovaţi de această situaţie sunt directorii care nu au scos la concurs posturile pentru a avea cât mai multe ore suplimentare. Întrucât am interzis ca cineva să aibă mai mult de patru ore suplimentare au început să apară aceste probleme după începerea anului şcolar. Foarte mulţi directori au încercat să-şi asigure câte două catedre. Aşa ceva nu se poate”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Acesta a mai precizat că învăţătorii sau educatorii din Târgu Jiu refuză posturile din zonele mai îndepărtate. “Avem patru-cinci situaţii în judeţ unde nu sunt educatori. De exemplu: la Câlnic, Motru, Plopşoru, Aninoasa, Berleşti. I-am sunat pe educatorii care au luat peste nota 5 la examenul de titularizare, iar mulţi au refuzat să meargă în zonele respective. Dacă nu vom reuşi să rezolvăm problemele cu cadre didactice specializate vom apela la cele nespecializate sau la pensionari. Nu putem să-i lăsăm pe copii să meargă la şcoală, iar după o oră să se întoarcă acasă. Pentru situaţia de le Rovinari s-a găsit rezolvare, iar copiii vor avea o nouă învăţătoare”, a menţionat Işfan.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: