Discriminarea de la CE Oltenia, analizată la CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării va analiza pe data de 2 decembrie plângerea sindicatelor din termocentralele Turceni și Ișalnița cu privire la faptul că salariații de aici nu sunt încadrați în condiții deosebite de muncă, iar cei de la Rovinari da.

Încadrarea în condiții deosebite permite reducerea vârstei de pensionare cu patru luni la fiecare an lucrat. Toate termocentralele au pierdut în 2001 dreptul de a da grupă de muncă salariaților, dar cei de la Rovinari l-au recuperat în 2006, grație demersurilor făcute atunci de liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu.

Cei de la Turceni s-au trezit abia în 2007, după câștigul de cauză al celor din Rovinari, dar între timp, pe fondul integrării în Uniunea Europeană, a apărut o lege care nu mai permite încadrarea unor noi locuri de muncă în condiții deosebite sau speciale, ci doar prelungirea avizelor pentru cele deja încadrate, cu condiția luării unor măsuri pentru normalizare.

Liderul sindical de la Sindicatul Energia Turceni, Eugen Iovan, este de părere că acceptarea plângerii la CNCD este un pas înainte. “Vedem răspunsul celor de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar nu ne vom opri aici, ne vom adresa instanței de judecată”, a spus Iovan la Radio Infinit.

Vizualizări: 3,726

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: