Dispensar cu găuri în pereți. „Ar trebui demolat”

Singurul dispensar pe care îl au la dispoziție câteva mii de persoane din zona Alimpești - Gorj, dar și din satele învecinate din Vâlcea, a ajuns într-o stare de degradare atât de înaintată, încât experții i-au recomandat primarului să îl demoleze sau să abandoneze clădirea și să construiască alta nouă. Un colț al construcției e atât de crăpat încât din interior se poate vedea până în stradă prin fisurile din zid. Accesul oamenilor a fost restricționat în zona cu probleme, dar două cabinete medicale își duc existența pe mai departe în clădirea care era, pe vremuri, mândria localității.

Cele două cabinete medicale la care sunt arondați vreo 2000 de pacienți de pe Valea Oltețului sunt amenajate într-o clădire care mai are puțin și împlinește un secol de existență. Ridicată doar din cărămizi cu var, fără ciment sau altă structură de rezistență, construcția nu mai face față trecerii timpului și a început să crape. Sunt bătrâni în zonă care veneau aici să se trateze încă de când erau copii, iar acum nu se miră de ceea ce se întâmplă. „De la Roșia de Amaradia vin și am 87 de ani. Era dispensar aici și când eram copil. Doar doctorii și vremurile s-au schimbat, în rest, clădirea e aceiași. Domnul doctor care are cabinet aici a mai făcut mici reparații, dar în rest nimic. Tocmai ne-a arătat și nouă crăpăturile care au apărut în pereți, dar ce să facă și dumnealui, că altcineva trebuie să se ocupe de clădire”, a spus o pensionară venită pentru consultații.

O colegă de suferință, cam de aceeași vârstă a găsit repede și responsabilul pentru această situație. „E ca la o casă care îmbătrânește și nimeni nu face nimic s-o întrețină. Orice primar ar trebui să facă ceva, să aducă proiecte, dar pentru astea trebuie să te interesezi, să mergi des la București, că de acolo se dau banii. Dacă ești primar te duci acolo și vii cu bani ca să construiești în comună, că altfel se întâmplă ce vedem aici”, a punctat bătrâna pacientă.

Explicațiile edilului

Daniel Florea e primar din 2016 și recunoaște că de abia s-a acomodat cu cerințele acestei funcții și mai ales cu modul în care trebuie întocmite și depuse proiectele pentru a obține finanțarea lor. „Avem finanțare pentru a moderniza un cabinet stomatologi, am depus proiect pe PNDL 2 pentru alte investiții, dar cred că dacă prindeam și dispensarul acolo puteam să luăm banii că am văzut că la alte comune s-a aprobat. Acum o să încercăm la toamnă pe PNDL 3 și sperăm pentru anul viitor. Sperăm ca până atunci să nu se întâmple ceva rău pentru că situația este într-adevăr critică. În partea afectată de crăpături nu au însă acces pacienții și nici personalul medical. Acolo nu merge nimeni  pentru că e blocată acea aripă a clădirii. Am adus niște experți care au considerat că decât să reabilităm această construcție mai bine facem una nouă lângă. Sper să avem proiectul aprobat la sfârșitul anului și în 2019 să demarăm o nouă construcție”, a explicat primarul.

 

Supărarea lui Belgher

Și în timp ce pacienții, personalul medical și autoritățile s-au obișnuit să vadă strada prin crăpăturile din ziduri, consilierul local Leonida Belgher e și el obișnuit ca nimeni să nu îi ia în seamă plângerile pe care le face despre neregulile din comună. Situația dispensarului a fost adusă în atenția autorităților județene prin mai multe plângeri formulate de acesta, precum și prin postarea pe pagina sa de Facebook a fotografiilor cu clădirea crăpată. „Nimeni nu a făcut nimic. Avem în sat 9 biserici, dar dispensarul, care e mult mai mic, pică pe noi. E strigător la cer. Chiar nu vede nimeni din județul acesta ce se întâmplă acolo? Eu am depus sesizări la toate instituțiile, dar degeaba. Așa cum nu ați văzut DNA pe la Gorj nici pe la Alimpești nu o să vedeți vreo anchetă serioasă”, afirmă Belgher.

Vizualizări: 990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: